903 millió forint többlettámogatás érkezik a salgótarjáni kórház fejlesztésére

Mintegy 903 millió forint többletforrást biztosít a kormány a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház komplex fejlesztéséhez, így a támogatás összege immár majdnem eléri a 17 milliárd 440 millió forintot. Az erről szóló kormányhatározat a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg, a beruházás a Modern Városok Program salgótarjáni megállapodásának részeként valósulhat meg.

A projekt egyik központi eleme az új Onkológiai Központ létrehozása, az ezzel kapcsolatos kivitelezési munkálatok még 2019 decemberében elkezdődtek, az építkezés pedig jelenleg is zajlik. A fejlesztés része az új sugárterápiás és a szakellátáshoz előírt eszközök, berendezések beszerzése, valamint egy száznégy férőhelyes parkoló megépítése.

A támogatásnak köszönhetően megújul és bővül a sürgősségi betegellátó osztály, valamint kiépül az alap-, szak- és kórházi ellátásokat digitálisan összekötő mintaprojekt is. Ahogy arról portálunk is beszámolt, a program keretében 2019 második felében már számos korszerű berendezés és eszköz érkezett a kórházba, többek között Onkológiai és az Intenzív osztályokra, a radiológiára, a kardiológiára, az urológiára és a nőgyógyászatra is.

A kórház tájékoztatása szerint a most megítélt összegre több okból is szükség volt. A forint és az euró árfolyamának kedvezőtlen alakulása miatt a tervezettnél drágábban tudtak beszerezni egyes berendezéseket, emellett pedig az építkezés során felmerült műszaki és alapozási problémák is megnövelték a költségeket. Többek között ki kell cserélni a nagy átmérőjű, elöregedett szigetelésű – több mint 30 éve lefektetett – elektromos kábeleket, melyek a kórház teljes főépületét és a Sürgősségi Betegellátó Osztályt látják el árammal. Utóbbi bővítési munkálatai során derült fény egyes főtartók repedezettségére, illetve az elöregedett csatornarendszer szivárgására. Emellett meg kell erősíteni a leendő Onkológiai Központ mellett található épületek alapját is, továbbá itt a tervezett beavatkozáson felül új megoldásokat kell eszközölni a vízszint süllyesztéséhez is.

 

Kiemelt kép: A salgótarjáni Onkológiai Központ látványterve az újonnan megépülő hátsó parkoló felől (Fotó: Szent Lázár Megyei Kórház | Facebook)