Hetvenhét évvel ezelőtt sodorta el a lavina a salgótarjáni leventéket a Radnai-havasokban

3100.hu Fotó: A síremlék 2020 januárjában, a lavinaszerencsétlenség évfordulója alkalmából rendezett városi megemlékezéskor

A Radnai-havasokban 1944. január 13-án hirtelen lezúdult hótömeg 15 áldozatot követelt. Minden idők legnagyobb magyar sporttragédiája volt a 2303 méter magas hegycsúcs megmászására indult fiatalok halála, ám közel ötven évig mégsem gyászolhatta leventéit a város. Idén a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések miatt nem rendezhettek megemlékezést a régi központi temetőben, a megyeszékhelyen ezúttal a Salgótarjáni Városi Televízióban emlékeznek az áldozatokra.

Az erdélyi Radnai-havasokban alakították ki 1940 és 1944 között a Magyar Nemzeti Télisport Központot azzal a szándékkal, hogy egy majdani sikeres pályázat esetén ott téli olimpiát rendezzenek. Menedékházakkal és Európa akkori legnagyobb síugró sáncának megépítésével alapozták meg az ehhez szükséges infrastruktúrát, a Magyar Földrajzi Társaság pedig azt tervezte, hogy négyszintes épületet emel az akkori Magyarország legmagasabb pontjára, a 2303 méter magas Nagy-Pietroszra, akkori nevén Horthy-csúcsra.

A salgótarjáni leventék síjárőrcsapata – amely a Salgótarjáni Acélgyár síszakosztályához tartozott – 1944-ben három felnőtt kíséretében készült a nevezetes csúcs megmászására, ezúttal az újonnan felfedezett oldalról, a Mosolygó-tó felől tervezték meghódítani az ország akkori legmagasabb csúcsát. Január 13-án a tizenhat fős csoportot egy lavina elsodorta, a katasztrófát pedig csak egyetlen sportoló élte túl.

A második világháború után hosszú, kényszerű hallgatás következett, majd a lavinaszerencsétlenség 50. évfordulóján, 1994. január 13-án tartották az első hivatalos városi megemlékezést. 2003-ban emlékbizottság alakult, s elindult az első expedíció: 19 lelkes lokálpatrióta július 31-én elhelyezte azt az emlékoszlopot a tragédia helyszínén, a Nagy-Pietrosz alatti Mosolygó-tónál, amelyet azóta minden év nyarán megkoszorúznak a salgótarjáni leventékre emlékező zarándokok.

Idén rendhagyó formában, a Salgótarjáni Városi Televízió képernyőjén keresztül emlékeznek meg az 1944-es lavinaszerencsétlenség áldozatairól. A zártkörű megemlékezést január 13-án, szerda este 19.30-tól a Salgótarjáni Városi Televízió közvetíti – közölte a 3100.hu-val a televíziót is működtető Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont vezetője. Balogh Katalin ismertette: emlékező beszédet mond majd Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere, a megemlékezést követően pedig a Leventesirató című filmet láthatják a városlakók, 20 órai kezdéssel.

 

3100.hu archív fotó: A lavinaszerencsétlenségben elhunyt leventék többségének sírja a régi központi temetőben sorakozik