72 zsáknyi szeméttől tisztították meg önkéntesek az Ipolyt

A hat tucat zsáknyi szemetet a folyó rárószpuszai és bussai, mintegy 5 kilométeres szakaszán gyűjtötték össze önkéntesek a Magosfa Alapítvány szervezésében.

Még ennyi év után is sokkoló látvány a folyóba dőlt fatörzseken és uszadékfákon felhalmozódó szemétmennyiség – fogalmazta meg az alapítvány, miután 11. alkalommal végeztek ilyen tevékenységet egy adott folyószakaszon, Ráróspuszta térségben elsőként. A helyenként több méter magas szeméthalom eltakarítása idén is embert próbáló feladat volt.

A hungarocell-táblákból lemorzsolódó apró szemcsék, a habszivacsból lereszelődő mikroszkopikus darabkák, a kifolyó ceruzaelemek, a vízbe ölt “megunt”, vagy “fölösleges” háziállatok, a szivárgó olajoskannák és festékes vödrök, az elszabadult horgok, a vegyszer-maradékos háztartási hulladék mind-mind valós veszélyforrás az Ipoly és a Duna élővilágára, közvetlen és közvetett környezetére. Úgyhogy jövőre folytatjuk! – fogalmazta meg a Magosfa Alapítvány.

A mintegy öt kilométeres szakaszon 72 zsáknyi hulladéktól, ezen felül két hűtőszekrénytől, autó- és traktorabroncsoktól, vegyszeres kannáktól és rengeteg lomtól szabadították meg a folyót. A 20 lelkes önkéntes által megvalósított kétnapos akciót az Agrárminisztérium, továbbá Nógrádszakál, Bussa és Ipolytölgyes polgármesterei is támogatták.

Éppen néhány hete írtunk arról, hogy a Tisza után a Duna mellékfolyóiban, az Ipolyban és a Rábában is találtak mikroműanyagot annak a projektnek a keretében, amelynek célja, hogy megmérje Magyarország felszíni vizeinek mikroműanyag-tartalmát. Az Ipoly mikroplasztik-tartalma viszonylag kicsinek mondható, hiszen itt mindössze 1,7 részecske jelent meg egy köbméter vízben. A folyó átlagos vízhozamával kalkulálva durva becslésként elmondható, hogy még így is akár 3 millió mikroplasztik részecskét szállíthat naponta.

 

(Fotók: Gieszer Richárd, Juhász Lilla, Králl Attila, M. Gieszer Mónika, Tomcsányi Zsófia | Magosfa Alapítvány)