7 év fegyházbüntetésre ítélték azt a mátranováki nőt, aki sorsára hagyta újszülött kislányát

 

Megismételt eljárásban is bűnösnek találta és – 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt – 7 évi, fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre, valamint 5 év közügyektől eltiltásra ítélte a Balassagyarmati Törvényszék azt a most 26 éves mátranováki nőt, akit az ügyészség azzal vádol, hogy 2013 júliusában, közvetlenül a szülés után ellátatlanul sorsára hagyta életképes kislányát, aki néhány óra múlva meghalt. Az ítélet ellen az ügyész, a vádlott és a védő is fellebbezett. Figyelem, felkavaró részletek következnek!

 

A nő (aki nevelőszüleivel élt egy háztartásban és három évvel korábban már szült egy gyermeket) a 2013. július 24-re virradó éjszakán újszülött lányát egy pelenkával körbetekerte, majd betette a fürdőszobai szekrénybe, semmilyen módon nem gondoskodott róla, nem hívott segítséget és a házban lévő nevelőanyjának sem szólt. Később a már halott csecsemőt a kandallóba helyezte, az abban lévő papírokat meggyújtotta, a test azonban nem égett el, ezért a vádlott kivette, még egy pelenkába csavarta, aztán a padláson több szatyorba csomagolta, végül egy papírdobozba rejtette, és lefeküdt aludni.

 

A Fővárosi Ítélőtábla a korábbi – a bűnösséget megállapító és főbüntetésként szintén 7 év fegyházat kiszabó – törvényszéki ítéletet hatályon kívül helyezte, mert tisztázatlannak tartotta, hogy ténylegesen mi okozta a gyermek halálát: az ellátatlanság, illetve a kihűlés, avagy hirtelen csecsemőhalál, esetleg hideg vízzel való lemosás folytán bekövetkezett reflexes szívmegállás.

Az új eljárásban, a szakértők ismételt meghallgatása, valamint újabb szakértői vélemények beszerzése után az utóbbi lehetőségeket az elsőfokú bíróság elvetette, s bizonyítottnak látta, hogy T. É. mulasztása folytán halt meg az újszülött. Az ítélet szerint, bár a vádlott nem kívánta kifejezetten a végzetes következményt, belenyugodott abba, amikor órákon át nem tett semmit a gyermekért.

 

Ügyészi indítvány ellenére a nő (aki korábban majdnem két évig volt fogvatartásban) egyelőre szabadlábon védekezhet, mert a törvényszék az előzetes letartóztatás ismételt elrendelése helyett elegendőnek tartotta a lakhelyelhagyási tilalom fenntartását; az erről szóló végzés szintén nem jogerős – tájékoztatta szerkesztőségünket a Balassagyarmati Törvényszék.