67 felvételiző jelölte meg az Óbudai Egyetem salgótarjáni központját

Az Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhelyére összesen 67 fiatal jelentkezett – ismertette a 3100.hu-val a felsőoktatási felvételi eljárás napokban közzétett statisztikáját Székyné dr. Sztrémi Melinda, a salgótarjáni egyetemi központ igazgatója. Az így már most biztos, hogy erősíti salgótarjáni jelenlétét az Óbudai Egyetem, hiszen ősztől már legalább három tankörben folyik majd az oktatás.

Az idén ősszel elsőként induló, mérnökinformatikus alapképzésre 40 fő adta be jelentkezését, közülük 17 fiatal első helyen jelölte meg a salgótarjáni képzőhelyet. A műszaki mérnökasszisztens felsőoktatási szakképzés új évfolyamára 27 hallgató szeretne bekerülni, közülük 10 jelentkező gondolta úgy, hogy elsősorban ide szeretne járni.

Székyné dr. Sztrémi Melinda hozzátette: a sorrendmódosítás előtt szeretnék megszólítani azokat a fiatalokat, akik nem első helyen jelölték meg a salgótarjáni egyetemi központot. Aláhúzta: Salgótarjánban ugyanolyan képzést nyújt az Óbudai Egyetem, mint Budapesten. A salgótarjáni képzési központ igazgatója ismertette azt is, hogy az egyetem szenátusának döntése alapján a jelentkezésre a pótfelvételi eljárásban is lehetőség lesz – mind az alapképzés, mind a felsőoktatási szakképzés esetében.

Az már a további jelentkezők számától függetlenül is biztos, hogy tovább erősödik a megyeszékhelyen az Óbudai Egyetem jelenléte. Emellett a diákok számának emelkedésével az egyetemi életből és hangulatból is egyre többet érezhetnek, átélhetnek majd a hallgatók (és a város is), ami a jelenlegi, alacsony létszám miatt még kevésbé jellemzi a mindennapokat – tette hozzá az Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhelyének igazgatója.

 

Az országos adatok

Tavalyhoz képest közel 2 ezerrel többen, csaknem 108 ezren jelentkeztek a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. A legtöbben – közel 73 ezren – alapképzést jelöltek meg első helyen. Osztatlan képzésre közel 12 ezren, felsőoktatási szakképzésre közel 5 ezren, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők közül pedig mesterképzésre több mint 18 ezren jelentkeztek első helyen. Állami ösztöndíjas képzésekre több mint 93 ezren szeretnének bekerülni, míg az önköltséges képzési formát bő 14 ezren jelölték meg elsőként.

A legtöbb első helyes jelentkezést a gazdaságtudományok, a műszaki és a pedagógusképzés képzési terület valamely szakjára nyújtották be. Az első helyen választott képzési területek között a gazdaságtudományok, a műszaki tudományok és az informatika szakjainak az aránya némileg növekedett. A ponthatárok, a felvételi eredmények kihirdetésének tervezett dátuma 2018. július 25. – közölte az Oktatási Hivatal.