403 millió forint a helyi identitás és kohézió erősítésére

Közösségi térségi, települési, illetve településrészi helyi identitást erősítő közösségfejlesztési folyamatok; közösségi részvételre épülő tervezési gyakorlatok alkalmazása; szabadidős, bűnmegelőzési, közbiztonsági és közlekedésbiztonsági programok valósulhatnak meg újabb öt nyertes megyei pályázat eredményeképpen. A támogatást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban Nógrád megye rendelkezésére álló keret biztosítja – közölte a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

Skuczi Nándor emlékeztetett rá: a közelmúltban több ízben is számot adott már a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Nógrád megyét érintő aktuális kérdéseiről, a megvalósítás legfontosabb szakaszairól, az újabb és újabb nyertes projektekről. “Örömömre szolgál, hogy most Nógrád megye közösségeinek helyi identitását és kohézióját erősítő újabb lehetőségekről számolhatok be a megye lakosainak” – tette hozzá.

A közgyűlés elnökének tájékoztatásából kiderül: a helyi közösségek fejlesztése elsősorban települések, településrészek, térségek közösségi kezdeményező- és cselekvőképességének fejlesztését, a közösségi szerepvállalás erősödését jelenti. Ez a társadalmi felzárkózási politikának is fontos eszköze, a közösségi munka hatására az érintett emberek is együttműködnek majd a problémák megoldásában. A remények szerint fejlődik majd a közösség tagjainak egymás iránti felelősségtudata, a helyi civil társadalom megerősödése pedig segíti a helyi közösségi konfliktusok megoldását és az önálló cselekvési képességek erősítését. Erősödik a civil aktivitás, kialakulnak, illetve megerősödnek a szükséges kompetenciák, az önkéntesség, a helyi identitás, valamint a településhez, településrészekhez, térséghez való kötődés.

Az illetékes hatóság öt nógrádi pályázat esetében hozott meg támogatói döntést, összesen újabb 403 millió forint vissza nem térítendő támogatásról. A mostani támogatói döntéseknek köszönhetően:

  • megvalósulhat a “Palócország szíve rendezvénysorozat”, amelynek gazdája a Bátonyterenye Város Önkormányzata által vezetett konzorcium;
  • erősödni fog a helyi identitás és kohézió Palotáson és térségében – a 9 önkormányzatból álló konzorcium vezetője Palotás Község Önkormányzata;
  • a “Barangolás a Belső-Cserhát és a Karancs völgy településein” című projektet valósíthatja meg az a 16 önkormányzat, amelyek közösen nyújtották be a támogatási kérelmet, Sóshartyán önkormányzatának vezetésével.
  • a “közösség erősítése Nógrádtól Kállóig” című projekt célterülete az a 15 nógrádi település, amelyek a berceli székhelyű Nyugat-Nógrád Térségfejlesztő Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság konzorcium vezetésével nyújtották be közösen a pályázatukat;
  • helyi identitásfejlesztési program indul a Karancs-völgyében, 11 település részvételével, ahol a balassagyarmati Biztosabb Jövőért Kistérségi Közhasznú Egyesület – mint konzorciumvezető – lesz az érintett önkormányzatok segítségére a program megvalósításában.

A nyertesek a hivatalos értesítést szerdán kapták meg, rövidesen megkezdődhet a projektekben foglalt programok megvalósítása – tette hozzá Skuczi Nándor.

 

(Kiemelt fotó forrása: Skuczi Nándor | Facebook)