385 millió forint munkahelyteremtő támogatás érkezik a Salgglas Zrt.-hez

Dolgozók a Salgglas Zrt. salgótarjáni gyárában (MTI Fotó: Komka Péter)

 

A salgótarjáni járműipari üveggyártó, a Salgglas Zrt. 770 millió forintos fejlesztését 385 millió forinttal segíti a kormány – jelentette be Varga Mihály hétfőn városunkban. A támogatással nagy értékű kemence és vágó-csiszoló sor beszerzése valósul meg, és 35 új munkahely jön létre.

 

A támogatásról szóló okirat ünnepélyes aláírásán a nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: Magyarország akkor tud felzárkózni a világ legfejlettebb országaihoz, ha vállalataink erősek és fejlődőképesek. A nagyvállalati beruházási támogatási programmal pedig a valós piaci teljesítményre és fejlődésre képes hazai vállalatokat segítik abban, hogy megőrizzék és erősítsék a már elért pozícióikat.

Varga Mihály kifejtette: a 2015-ben indult támogatási program azt célozza, hogy az európai forrásokból kiszoruló nagyvállalatoknak legyen lehetőségük bővíteni, fejleszteni. Az első évben 14, tavaly már 36 cég beruházásait segítette a kormány, amelyek pozitív hatást gyakorolnak az adott térség munkaerőpiacára, illetve hozzájárulnak a regionális egyenlőtlenségek oldásához. Az idő bennünket igazolt, mivel mára már a világ fejlettebb országai is hasonló megoldásokat keresnek gazdasági növekedésük támogatásához – fogalmazott a tárcavezető.

Mint ismertette, a Salgglas Zrt. 1893-ban alapított jogelődjéről egy kamarai jelentésben az állt, hogy már egy évvel később több mint 300 szakképzett munkást alkalmazott, hazai és tengerentúli piacokra is készített ablaküvegeket, és ezt a sikert már akkor is a legmodernebb technológia alkalmazásának köszönhette. Jó azt látni, hogy ezekre a hagyományokra építve, komoly munkával tovább tudták vinni a vállalat működését, amely ma már Közép-Európa meghatározó járműipari üveggyártója – mondta Varga Mihály.

 

A nemzetgazdasági miniszter arra is kitért, hogy a magyar gazdaság továbbra is fenntartható növekedési pályán van, a cél a versenyképességi hátrányok ledolgozása. Az elmúlt évek átlagában több mint három százalékos volt a növekedés, 700 ezerrel több embernek van munkája, mint hat évvel ezelőtt, ezen belül a versenyszférában 480 ezerrel dolgoznak többen, mint a 2010-es kormányváltás előtt, a tavalyi utolsó negyedévben már jóval öt százalék alá csökkent a munkanélküliségi ráta – sorolta Varga Mihály, hozzátéve, hogy a növekedési ütem idén már négy százalék körüli lehet.

A miniszter arról is beszélt, hogy az elmúlt években hasonló volt a növekedés üteme az észak-magyarországi régióban, azon belül Nógrád megyében is. Hangsúlyozta, hogy kiemelt figyelmet fordítanak erre a térségre, hiszen jelentős induló hátrányt kell ledolgoznia. Hozzáfűzte, hogy Nógrádban 2010 és 2016 harmadik negyedéve között 68 ezerről 75 ezerre nőtt a munkában állók száma.

 

Kugler Gábor, a Salgglas Zrt. vezérigazgatója és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a beruházásához nyújtott kormánytámogatásról szóló dokumentummal (MTI Fotó: Komka Péter)
Kugler Gábor, a Salgglas Zrt. vezérigazgatója és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a beruházásához nyújtott kormánytámogatásról szóló dokumentummal (MTI Fotó: Komka Péter)

 

Kugler Gábor, a 600 embert foglalkoztató Salgglas Zrt. vezérigazgatója a céget bemutatva elmondta: világszerte mintegy 40 millió helyen látható a Salgglas márkanév az Audi, a BMW, a Mercedes és más márkák autóiban. Éves szinten négymillió üveget gyártanak. A társaság jövőképénék azt nevezte, hogy saját termékekkel jelenhessenek meg a világpiacon.

A zrt. európai piacvezető az úgynevezett “üveg az üvegben” speciális termékkel, másik kifejlesztett termékük az egy milliméternél vékonyabb edzett üveg, amely a BMW számára készül. Mint Kugler Gábor elmondta, növekedésük fókuszában az autók oldalüvegei, hátfalüvegei és szélvédői állnak, a mostani beruházás pedig nagyon jól illeszkedik a zrt. stratégiájába.

 

Forrás: MTI
Kiemelt fotó: Dolgozók a Salgglas Zrt. salgótarjáni gyárában (MTI Fotó: Komka Péter)