3,6 milliárd forintos beruházást indított a Tűzhelygyár a bányagépgyári iparterületen

A Wamsler SE zagyvapálfalvai gyára az új üzemcsarnok alapkőletételének napján (MTI Fotó: Komka Péter)

Közel 3,6 milliárd forintból – ebből 1,8 milliárd forintos állami támogatással – fejleszt a Wamsler SE Háztartástechnikai Európai Rt. A tűzhelygyár intelligens gyártó és innovációs központot létesít az egykori salgótarjáni bányagépgyár területén, a beruházás alapkövét ma délelőtt tették le.

Finta Ferenc vezérigazgató kiemelte: a cég Közép-Európa legnagyobb, száz százalékban magyar tulajdonú tűzhelygyára, összeurópai piaci részesedése közel 8 százalékos, termékeik 23 ország 6 millió háztartásában vannak jelen Lettországtól Svájcig, Oroszországtól Ausztráliáig. A cég, amely – jogelődjeivel – 1894 óta működik Salgótarjánban a legtöbb készüléket sorrendben Németországban, Magyarországon és Ausztriában értékesíti.

A cég a fejlesztéssel másfélszeresére növeli termelési kapacitását, ezzel évi 150-160 ezer kandalló és tűzhely készül majd Salgótarjánban. Hozzátette: nem csak mennyiségi, de minőségi előrelépést is eredményez majd a hegesztő robotok és az automata festősorok beüzemelése az 5400 négyzetméteres intelligens gyártó- és innovációs központban. Végrehajtják majd termelési folyamatok reorganizációját, fejlesztik a termelőeszközöket, energetikai korszerűsítést végeznek a meglévő épületeiken, de egy kisebb, 840 négyzetméteres gyártócsarnokot is felépítenek.

A beruházást a jövő nagy reménységének nevezte kiemelte: közel 700 kollégájának jelent majd biztos munkát a fejlesztés. “Fontos mérföldkő lehet ez a beruházás a felzárkózásban és az elvándorlás megállításában is, mert az igazság az, hogy a 21. században már nem elég az évszázadokon át jól bevált receptet követni. A mai piacorientált világban csak a változásokhoz alkalmazkodni tudók, a kihívásoktól nem megijedők, az egyedi igényeket kiszolgálni tudók, a legkorszerűbb technológiákat használók maradhatnak talpon. Mi itt a Wamsler-nél ezeknek az elvárásoknak egyszerre kívánunk megfelelni ezzel a beruházással” – fogalmazta meg a vezérigazgató.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, Marczinkó Zoltán István vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Mészáros Lőrinc, a Wamsler SE anyavállalata, az Opus Global Nyrt. többségi tulajdonosa, Mészáros Beatrix, az Opus Global Nyrt. igazgatóságának elnöke, Finta Ferenc, a Wamsler SE vezérigazgatója az alapkőletételen (MTI Fotó: Komka Péter)
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, Marczinkó Zoltán István vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Mészáros Lőrinc, a Wamsler SE anyavállalata, az Opus Global Nyrt. többségi tulajdonosa, Mészáros Beatrix, az Opus Global Nyrt. igazgatóságának elnöke, Finta Ferenc, a Wamsler SE vezérigazgatója az alapkőletételen (MTI Fotó: Komka Péter)

 

“Salgótarján is azt mutatja: képes arra, hogy megváltozzon”

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett rá: Magyarország egyik legrégebbi ipari termelő üzeme a salgótarjáni tűzhelygyár, néhány hónapja a Salgglas Zrt.-nél járt hasonló beruházás apropóján – ez is azt mutatja, hogy Salgótarján és Nógrád megye sem marad ki az iparfejlesztésből. Ismertette azt is, hogy a nagyvállalati beruházási támogatási programban 2015 óta összesen 37 milliárd forinttal segítette a kormány 70 cég 92 milliárd forint értékű beruházását.

“Mindenkire szükség van, mindenkire számítunk, de mindenkinek saját magának kell kitalálnia, hogy mit akar. Ezt Budapestről senki nem tudja megmondani, de ha vannak ötletek, elképzelések, beruházások és fejlesztések, akkor ehhez a kormány nagyon szívesen tud csatlakozni. Salgótarján is azt mutatja: képes arra, hogy megváltozzon” – emelte ki a nemzetgazdasági miniszter.

Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: ez csak egy abból a számtalan fejlesztésből, amelyek Salgótarján előrehaladását szolgálják – bölcsődék, óvodák, iskolák, utak megújulásától a turisztikán át a hulladékgazdálkodásig. Hozzátette: “ne legyünk kishitűek; mégis, amiben a nagy eredményeket tudtuk helyben elérni, az a gazdaság megerősítése volt.” Becsó Zsolt úgy fogalmazott: “a tűzhelygyár az utolsó mohikán” azon tradicionális gyárak közül, melyek naggyá tették Salgótarjánt, a mostani fejlesztéssel pedig új időszámítás kezdődhet úgy a cég, mint a város életében.

Mészáros Lőrinc, a Wamsler SE anyavállalata, az Opus Global Nyrt. többségi tulajdonosa emlékeztetett rá: 2016-ban még 800 millió forintos veszteséget könyvelt el a cég. Többen tanácsolták a gyár bezárását emiatt, de ők máshogy döntöttek, mert “magyar vállalkozó magyar termelő egységet nem zár be” – emelte ki, hozzátéve, hogy a kormány támogatásának segítségével, a most induló technológiai fejlesztéssel hatékonyabbá, termelékenyebbé teszik a 124 éves múltra visszatekintő gyárat.

Az Opus Global Nyrt. többségi tulajdonosa úgy fogalmazott: a cég 124 éves múltja rendkívüli Magyarországon, ipari egységek ritkán működnek ilyen időtávlatban. Hozzátette: a folytatást is ezen az úton, “helyi erővel” kívánják megoldani. “Ha fejleszteni szeretnénk, Salgótarján erre alkalmas. Együtt, az itt dolgozókkal egy napos oldalt tudunk nyitni a Wamsler életében, de akár Salgótarján életében is” – tette hozzá Mészáros Lőrinc.

 

Kiemelt fotó: A Wamsler SE zagyvapálfalvai gyára az új üzemcsarnok alapkőletételének napján (MTI Fotó: Komka Péter)