32 jelölt közül választ országgyűlési képviselőt vasárnap Kelet-Nógrád

(MTI Fotó: Komka Péter)

Szombaton 11 órakor lejárt az országgyűlési választáson induló jelöltek visszalépésének határideje, mert az amerikai kontinensen ekkor megkezdődött a választás. A Nemzeti Választási Bizottság március végén fogadta el iránymutatását a jelöltek visszalépésének időpontjáról – közölte az MTI.

Az iránymutatás szerint az országgyűlési választáson a szavazás megkezdésének időpontja a voksolást legkorábban indító külképviselet kezdési időpontja, azaz – Magyarország külképviseleteinek elhelyezkedésére tekintettel – a szavazást megelőző napon közép-európai idő szerint 11 óra. Az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen már szombaton megtartják a szavazást, legkorábban a brazíliavárosi, a Sao Paulo-i, a Buenos Aires-i és a Santiago de Chile-i külképviselet nyitott ki, közép-európai idő szerint szombaton 11 órakor.

Annak érdekében, hogy a külképviseleteken és a magyarországi szavazókörökben azonos adattartalmú szavazólapokon történhessen a szavazás, az egyéni választókerületi jelölt tehát szombaton 11 óráig tehette meg a jelöltségről lemondó nyilatkozatát. A lemondott jelölt nevét “lehúzzák” a szavazólapról, és a jelölt kieséséről a szavazatszámláló bizottság a szavazóhelyiségben elhelyezett hirdetményen is tájékoztatja a választópolgárokat.

 

Kelet-Nógrád: 32 jelölt

A nyilvántartásba vett jelöltek közül az utolsó napokban senki nem jelentette be visszalépését, így 32 országgyűlési képviselőjelölt szerepel majd a szavazólapon Kelet-Nógrádban – ismertette a 3100.hu megkeresésére Tóthné dr. Kerekes Andrea, a Nógrád Megyei 01. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Iroda vezetője.

Mint arról korábban beszámoltunk: Kelet-Nógrádban összesen 33 jelöltet vettek nyilvántartásba, közülük egyedül Unger Edina, a Haladó Magyarországért Párt jelöltje lépett vissza még március közepén, nem sokkal a nyilvántartásba vételét követően. Tóthné dr. Kerekes Andreától megtudtuk azt is, hogy ez az egyetlen visszalépés még a szavazólapok nyomtatásának megkezdése előtt történt, így a választókerületben 32 jelölt található meg a szavazólapon, visszalépés miatt tollal “lehúzott” jelölt nem lesz. A legtöbb jelölt ebben a körzetben indul.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (MTI Fotó: Komka Péter)