25 nógrádi gyermek talált tavaly örökbefogadó szülőkre

19 házaspár és 3 egyedülálló személy volt alkalmas arra, hogy örökbe fogadjon egy (vagy több) nógrádi gyermeket – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss tematikus összegzéséből.

Az örökbefogadás mint a gyermek családban nevelkedését – a vér szerinti szülők erre való képtelensége esetén – biztosító jogintézmény az évek folyamán nemhogy veszített volna a jelentőségéből, hanem az elmúlt évek jogalkotási és a szociális szférában végbement folyamatai révén mindinkább gyakoribbá, elfogadottabbá vált.

Az összefoglaló megállapítja, hogy az egységes örökbefogadási rendszer 2014-es bevezetése óta eltelt években az engedélyezett örökbefogadásokban részt vevő gyermekek száma – hosszabb stagnálás után – növekedésnek indult. Magyarországon 2017-ben 1025 gyermeket fogadtak örökbe, többet, mint az örökbefogadások újraszabályozását elrendelő gyermekvédelmi törvény 1997-es hatályba lépése óta bármikor. Az örökbefogadással érintett gyermekek tavalyi száma több mint 20 százalékkal magasabb az azt megelőző három év átlagánál.

Annak ellenére azonban, hogy az örökbefogadásra várakozók száma a fővárosban és Pest megyében volt a legmagasabb, a szakellátásban elhelyezett gyermekek között az örökbe fogadható gyermekek aránya itt és Fejér, valamint Tolna megyében a legalacsonyabb. Hajdú-Bihar és Nógrád megyékben épp fordított volt a helyzet, itt a szakellátásban élő örökbe fogadható gyermekek magasabb aránya mellett alacsonyabb örökbefogadási igény volt jellemző.

A tavalyi 1025 örökbefogadás során a gyermekek bő harmadát a szakellátáson kívülről, szűk kétharmadát gyermekvédelmi szakellátásból fogadták örökbe. 699 gyermek titkos (a vér szerinti szülő nem tudja, hogy kihez kerül a gyermeke, és az örökbefogadó szülők sem ismerik a származást), 168 gyermek nyílt (a felek ismerik egymást, későbbi kapcsolattartásra is van lehetőség), 158 gyermek házastársi és rokoni örökbefogadással kezdhetett új életet.

Az örökbe fogadható gyermekek 14 százaléka 0 és 3 év közötti, 31 százaléka 3 és 9 év közötti, 55 százaléka 10 évnél idősebb. A sikeres örökbefogadásokkal érintett gyermekek közül minden negyedik, az összes engedélyezésben érintett 22 százaléka még nem töltötte be az első életévét a családba kerülésének pillanatában, és ugyanilyen az aránya a nemzetközi örökbefogadással érintett gyermekekének is.

Az utóbbi négy év legszembetűnőbb változása az, hogy az örökbefogadásra alkalmasnak nyilvánított személyek száma jelentősen emelkedett. 2017 végén már több mint 2700 örökbefogadó rendelkezett alkalmassági határozattal, vagyis szerepelt várakozási listákon, amely közel másfélszerese volt a négy évvel korábbinak.

Nógrádban tavaly 25 engedélyezett örökbefogadás történt, erre 19 házaspár és 3 egyedülálló személy volt alkalmas. Az örökbefogadások kétharmada belföldi, egyharmada nemzetközi volt. Tavaly év végén Nógrád megyében 45 gyermek várt örökbe fogadókra.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)