236 méteres palacsinta is készült az Európa Napon

Május első szombatján, hagyományosan a somoskői Váralja Emlékparkban rendezték meg az Európa Nap, azaz a kontinens békéjének és egységének ünnepét és az Esélyegyenlőségi Világnap közös eseményét. Május elején szerte Európában színes programokkal emlékeznek arra, hogy Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban olyan új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely lehetetlenné teszi a háborút a kontinens országai között. Salgótarjánban tizedik alkalommal szervezték meg az eseményt.

“Az autizmus alapítvány, a vakok egyesülete, a vöröskereszt helyi szervezete, a mozgáskorlátozottak egymást segítő egyesülete, a nagycsaládosok helyi szervezete és még sokan mások töltik itt együtt közösen ezt a napot. Mindenki, aki számít és tenni is akar” – mondta kérdésünkre Szabó Péter, a Nógrád Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház vezetője.

“Kis országunkban sokat szeretünk beszélni dolgokról, de keveset teszünk. Ahogyan Kossuth Lajos is mondta: legalább annyi energiát a megvalósításba, mint a megajánlásba! Mi ebben a szellemben, összefogásban töltjük itt el ezt a napot. Befogadtuk a Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány kezdeményezését is, így egy Guinness-rekordot is felállítottunk velük: a leghosszabb, 236 méteres palacsintát készítették el. Szintén hagyományosan van itt a rendezvényen a Europe Direct nógrádi irodája is gyermekjátékokkal, információs szolgáltatásokkal. Ez a nap esélyt ad mindenkinek és ezúttal – mivel a korábbi kilenc alkalommal eláztunk – az időjárás is esélyt adott nekünk, hogy a jubileum alkalmából egy igazán remek rendezvényen vehessünk részt” – mutatta be a somoskői Európa Napot Szabó Péter.

Varga Béla, a Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány vezetője kiemelte: szervezetük immáron tizedik éve működteti a helyi Europe Direct irodát a salgótarjáni inkubátorházban. Itt leginkább információs szolgáltatást nyújtanak a legtöbb Európai Unióval kapcsolatban felmerülő kérdésben, az iskolákban uniós ismeretekkel kapcsolatos vetélkedősorozatot szerveznek a diákoknak, de más eseményekhez és akciókhoz is rendre csatlakoznak. Az Európa Nap egy kiemelt eseménye az irodának is.

A nógrádi Europe Direct iroda működtetése csak egy a Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány tevékenységei közül. Varga Béla kiemelte: alapítványuknál jelenleg két nagyobb program is fut. Az egyik a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása, mely programban 18 és 30 év közöttieket tudnak támogatni 3 millió forint vissza nem térítendő támogatással. A résztvevők képzéseken vesznek részt, majd ezt sikeres teljesítve a támogatás segítségével léphetnek a vállalkozói világba. A másik fontos programja az alapítványnak a mikrohitelek kihelyezése, melyet akár induló vállalkozások is felvehetnek 10 millió forintig terjedően a vállalkozás működtetéséhez szükséges infrastrukturális feltételek megteremtésére.

A somoskői Európa Nap akár mintája is lehetne a hátrányos megkülönböztetés által érintett csoportok támogatásával, érdekképviseletével foglalkozó civil és egyházi szervezetek, önkormányzati fenntartású intézmények együttműködésével a többségi társadalom tagjait elérő figyelemfelkeltő, társadalmi szemléletformáló rendezvényeknek. A főszervező Nógrád Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház működésének egyik alapvető célkitűzése, hogy tevékenységével elősegítse a helyi lakosság előítéleteinek csökkentését, a résztvevők toleranciájának erősödését a hátrányos helyzetű csoportok problémáival szemben.

Ennek fontosságát hangsúlyozta az eseményen Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is, aki úgy fogalmazott: szeretné, ha nem lenne szükség sem Nógrádban, sem máshol a világon hadseregekre és katonákra, illetve olyan szervezetekre sem, mint a Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház. “Ez ugyanis azt jelentené, hogy minden állampolgár az élet valamennyi területén békét, biztonságot és egyenlőséget élvez” – tette hozzá a megyei közgyűlés elnöke.

Skuczi Nándor kitért arra is, hogy sajnos mindenki számára egyenlő esély nem adatik meg máról holnapra, és ez még nem is csak a pénzen múlik. “Legalább ennyire fontos a társadalom előnyösebb helyzetben lévő tagjainak szemléletformálása, szolidaritása és mindenekelőtt a toleranciája is!” Hozzátette: minden, ezen a területen működő nógrádi civil szervezet, közösség, intézmény munkájáért köszönet jár, példájuk követendő.