216 millió forint állami támogatás érkezik a salgótarjáni könyvtár és a múzeum fenntartásához

A Salgótarjáni Öblösüveggyár történeti és üvegművészeti tanulmányi raktárának 400 négyzetméterén több mint ötezer tárggyal mutatják be a helyi üveggyártás 120 éves történetét. A nagyközönség előtt június 20-án, a Múzeumok éjszakáján nyitják meg a tárlatot. (MTI Fotó: Komka Péter)

A megyei hatókörű városi könyvtárak és múzeumok működtetéséhez minden évben kapnak állami támogatást a fenntartók, jellemzően az önkormányzatok. A napokban közzétette a 2020-as számokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma: a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtár és a megyeszékhely Dornyay Béla Múzeumának fenntartásához összesen 216 millió forinttal járul hozzá az állam.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által a muzeális intézmények központi költségvetési támogatásáról szóló döntési lista szerint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum 105,5 millió forint támogatásban részesül idén. Az összeg kis mértékben évről-évre emelkedik: 2017-ben 99 millió forint volt az állami támogatás.

Hagyományosan érkezik támogatás további nógrádi önkormányzatok muzeális intézményi feladatainak ellátásához. A szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum számára 30 millió forintot, a Pásztói Múzeum és az Oskolamester Ház részére 21,4 millió forintot ítéltek oda. A csesztvei Madách Imre Emlékház 8,5 millió forintot, a Hollókői Tájház 8,7 millió forintot, a horpácsi Mikszáth Kálmán Emlékház 6 millió forintot, a Bánki Szlovák Nemzetiségi Kiállítás pedig közel 3 millió forintot kap működéséhez. A nógrádi múzeumok működését így az idei évben, ebben a döntési körben közel 183 millió forinttal támogatja a kormány.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megyei hatókörű városi könyvtárak állami feladatainak támogatásáról szóló határozata szerint a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtár működtetéséhez 111 millió forint támogatásban részesül az önkormányzat 2020-ban. A salgótarjáni könyvtár támogatásának összege 2017-ben 94 millió forint volt, 2018-ben ezt bő 110 millió forintra emelték, az intézmény ezt az összeget kapta meg tavaly is, a mostani döntés szerint pedig az idei évben is lényegében ugyanennyi támogatás érkezik a fenntartáshoz.

A minisztérium közzétette továbbá azon listát is, mely azokat az önkormányzatokat lajstromozza, amelyek a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény alapján a megyei hatókörű (Nógrád megye esetében a salgótarjáni) könyvtár szolgáltatásainak igénybevételével teljesítik a települési könyvtári ellátást. Ezt 119 nógrádi település veszi igénybe, 12 megyei település önkormányzata saját intézményrendszerével biztosítja a könyvtári szolgáltatást.

 

Kiemelt archív fotó: Az öblösüveggyár történeti és üvegművészeti tanulmányi raktárának 400 négyzetméterén több mint ötezer tárggyal mutatják be a helyi üveggyártás 120 éves történetét a Dornyay Béla Múzeum egyik állandó kiállításán (MTI Fotó: Komka Péter)