21-es út: újabb két szakaszon indulhat el a négysávosítás

 

Jövő év első hónapjaiban újabb 11,3 kilométeren kezdődhetnek meg a munkálatok a 21-es számú főúton. A korszerűsítés célja, hogy az új, kétszer kétsávos úttal bekössük Salgótarjánt és Nógrád megyét az országos gyorsforgalmi úthálózatba – közli honlapján a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A három szakaszon már folyamatban lévő, valamint a most bejelentett, Nógrád IV. és Nógrád V. szakaszokon meginduló kivitelezések végeztével Salgótarján és az M3-as autópálya között végig kétszer kétsávos úton lehet majd közlekedni.

 

Mátraszőlős, Tar és Mátraverebély térségében 4,7 kilométeren építik ki a kétszer kétsávos utat. A legkedvezőbb ajánlatot a Swietelsky Magyarország Kft., a HE-DO Kft. és a KM Építő Kft. által alkotott konzorcium tette, 9 milliárd 270 millió forint értékben. A beruházás keretében a sámsonházi út csatlakozásánál rombusz típusú külön szintű csomópontot alakítanak ki. A csomópontba korrekcióval kötik be a tari, valamint a mátraverebélyi utakat is, így a lassú járművek számára is biztosított lesz az átjárás. Ezzel együtt ezen utak jelenlegi főúti csatlakozásai megszűnnek, a gyalogosok közlekedése pedig aluljáróval lesz biztosítva. Turbó típusú kétsávos körforgalmi csomópont létesül Mátraverebélyben, ahol a gyalogosok biztonságos közlekedése érdekében szintén aluljáró épül.

 

(Grafika: NIF - Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.)
(Grafika: NIF – Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.)

 

Bátonyterenye térségében 6,6 kilométeren épül ki a kétszer kétsávos út. A legjobb ajánlatot a HE-DO Kft., a Swietelsky Magyarország Kft. és a KM Építő Kft. által alkotott konzorcium adta 9 milliárd 960 millió forint értékben. Itt turbó típusú körforgalmi csomópontot alakítanak ki a Téglagyári útnál, a Zrínyi Miklós utcánál, a Gyermekek útjánál és a Köztársaság útnál. Szintbeli “T-típusú” csomópont épül a nagybátonyi bekötő útnál, a Berekgát köznél (a MOL töltőállomáshoz vezető útnál) és a Honvéd utcánál. Gyalogos aluljáró létesül a Váci Mihály és az Abonyi utak közötti buszöbölpárnál, valamint a Gyermekek útjánál és a Köztársaság útnál tervezett körforgalmaknál. Kerékpáros aluljárót is kialakítanak majd a nagybátonyi bekötő úttól délre.

 

A nyertes ajánlattevőkkel szerződéskötés 2016 év végéig várható, a munkakezdés 2017. első negyedévében elindulhat – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

 

3100.hu | 21-es út bővítése

Egy helyen minden, amit a témáról tudni kell vagy tudni érdemes.