Tizennégy premierrel és új játszóhellyel készül a következő évadra a Zenthe Ferenc Színház

3100.hu Fotó: Simon Lajos igazgató a Zenthe Ferenc Színház 2021/2022-es évadát megnyitó társulati ülésen

Bár a járványhelyzet miatt a Zenthe Ferenc Színház is nehéz hónapokon van túl, a teátrum fejlődése töretlen, a következő évadban pedig számos újdonsággal várják közönségüket – derült ki az intézmény hétfői, évadnyitó társulati üléséhez kapcsolódó sajtótájékoztatóján.

Az eseményen a megyeszékhely önkormányzatát Dániel Zoltán alpolgármester képviselte, aki köszöntőjében kifejtette: rengeteg pozitív visszajelzés érkezett a Zenthe Nyár programsorozattal kapcsolatban, mind a helyi, mind az ország távolabbi pontjáról érkező nézőktől, így a jövőben a fesztivál a turizmusban is fontos szerepet tölthet be. A szabadtéri előadások mellett az évad újdonsága a kamaraterem, melynek kialakítása jelenleg is zajlik. Mint mondta, az önkormányzat a kezdetektől támogatja a hasonló kezdeményezéseket, és ez a jövőben sem lesz másképp.

A Zenthe Ferenc Színház társulata utoljára tavaly október végén lépett fel a megyeszékhelyen, ezután egy hosszú, több hónapos szünet következett – idézte fel Simon Lajos. A teátrum igazgatójának ismertetése szerint lesújtó az előző évad mérlege, ugyanis 216 előadás elmaradt, ez pedig kilenc számjegyű bevételkieséssel járt. Ennek ellenére nem csökkentették sem a béreket, sem a dolgozók létszámát. Simon Lajos kiemelte: a leállás alatt is mindet megtettek, hogy értelmes munkával teljen ez az időszak. Így három premier próbafolyamata is elindult, míg a háttérben a díszletek és az eszközök karbantartására fókuszáltak. A salgótarjáni teátrum igazgatója szerint az egyik legnagyobb problémát az jelentette, hogy senki sem tudta, meddig kell zárva tartania az intézménynek. Végül a vezetés úgy döntött, hogy a 2020/2021-es évadra tervezett premiereket átviszik a következő szezonra, a tavalyi bérleteket pedig jövő év május végéig meghosszabbították.

A jelentős bevételkiesés ellenére a színház likviditása nem forgott veszélyben, ez pedig az önkormányzati és állami támogatásoknak volt köszönhető – hangsúlyozta Simon Lajos. Mint mondta, a megyeszékhely önkormányzata és az állam 2022. december 31-ig közel 200 millió forinttal támogatja az intézményt. Emellett természetesen élnek a pályázati lehetőségekkel is: tavaly 12 pályázaton közel 130 millió forintot nyertek el, az összeget produkciókra, eszköz- és gépjármű beszerzésre, valamint színészlakások felújítására fordították.

Simon Lajos elmondta továbbá: az idei a jubileumok évada lesz, ugyanis 2022 tavaszán ünnepli a teátrum tizedik születésnapját, emellett pedig a “Salgótarján 100 éve város” emlékévbe is bekapcsolódnak.

Mint fogalmazott, a 2021/2022-es évadra pezsgő repertoárral készültek, így mindenki megtalálhatja a neki tetsző előadást. Összesen 14 premiert tartanak majd, bemutatják többek között “A tanítónő” és a “IV. Henrik” című színdarabokat, míg jövő év elején a “Macsakakő” című drámával emlékeznek meg Salgótarján várossá nyilvánításának századik évfordulójára. Mindemellett öt kamara-előadással, egy tantermi előadással, mesebemutatóval és két felolvasószínházi premierrel is készülnek.

A színház saját társulata hat fővel bővült: a helyi kötődésű Mikecz Estilla és Simon Kata mellett Litauszky Lilla, Hunyadi Máté, Mohácsi Norbert és Ozsgyáni Mihály érkezett, így az állandó társulat immár 22 fővel vághat neki az új évadnak.

Ahogy azt Dániel Zoltán is említette beszédében, a teátrum két új játszóhellyel bővült. Ezek közül az egyiket, a szabadtéri színpadot már felavatták, a közönség nem kis megelégedésére. Simon Lajos ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a Zenthe Nyár programsorozatot jövőre is szeretnék megszervezni, várhatóan ugyancsak augusztus első felében. A másik új helyszín, azaz a kamaraterem idén októberre készül el, itt öt előadást mutatnak majd be. A teremben egy 120 fős mobil lelátót, illetve egy forgószínpadot is kialakítanak. A József Attila Művelődési Központ “C” szárnyában a kamaraterem mellett egy kávézót is létrehoznak, mely Simon Lajos szerint méltó lesz a teátrumhoz.

A teátrum helyzete tehát stabil, miközben a szakma is elismeri munkájukat, az intézmény pedig továbbra is a kiemelt minősítésű színházak közé tartozik – hangsúlyozta az igazgató.

Nagyszabású díjkiosztó gálával zárult a napokban a X. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál a Szarvasi Vízi Színházban, a díjazottak között ott volt a Zenthe Ferenc Színház vendégművésze, Ágoston Péter is – közölte az eseményen Susán Ferenc produkciós igazgató. Ismertetése szerint a színház bő egy hete vitte el Molnár Ferenc “Az ördög” című darabját a Körös-parti szabadtéri színpadra, a címszereplő Ágoston Péter pedig az előadásban nyújtott emlékezetes alakításáért érdemelte ki Szarvas Város Díját.

A nyári vendégszereplésekről Orosz Dániel értékesítési menedzser beszélt, aki elmondta: az elmúlt időszak egyszerre volt nehéz és felemelő. A több hónapos leállás után egy sűrű nyár következett, társulatuk összesen mintegy 20 ezer kilométernyi utat tett meg. A nyáron két produkció, a “Képzelt beteg” és a “Lovagias ügy” is fontos mérföldkőhöz érkezett, ugyanis mindkét darab esetében az 50. előadást ünnepelhették meg. Orosz Dániel ismertetése szerint a következő évadban ugyancsak útra kel a társulat: 40 vendégjátékot már lekötöttek, míg további 40 előadásra a Déryné Program részeként kerülhet sor Magyarország és a határon túli magyar lakta területek számos pontján.

 

3100.hu kiemelt fotók: Évadnyitó társulati ülést tartott a Zenthe Ferenc Színház, ahol Simon Lajos igazgató ismertette a legfontosabb információkat