Egy átlőtt ing története

Bátfai József átlőtt inge (Fotó: Dornyay Béla Múzeum)

Az 1956. december 8-i sortűz eseményeit dolgozza fel a Dornyay Béla Múzeum legújabb kisfilmje, melyben az egyik áldozat, Bátfai József történetét ismerhetik meg a nézők.

A film a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ “Élő történelem másként – múzeumok a virtuális térben” című pályázatának köszönhetően jöhetett létre. Olyan, pár perces rövidfilmek tervével lehetett nevezni, melyek az élő történelem műfajában egy, a múzeum számára jelentős történelmi eseményt dolgoznak fel.

A Dornyay Béla Múzeum mintegy 11 perces kisfilmjének központjában Bátfai József, a sortűzben elhunyt zagyvapálfalvai bányakovács története, és a halála napján viselt, átlőtt inge áll – mondta el portálunknak Dr. Fodor Miklós történész, muzeológus, az intézmény igazgatóhelyettese. Az inget még 2006 környékén adományozták a múzeumnak Bátfai József hozzátartozói, ami azóta is a történeti tárgyi gyűjteményük egyik legbecsesebb darabja.

… amikor lőni kezdtek – Egy átlőtt ing története

Az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága támogatásával a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ Élő történelem másként – múzeum…

A kisfilm hétfőn debütált a Dornyay Béla Múzeum honlapján, december 8-án pedig a Salgótarjáni Városi Televízió is műsorra tűzi.

 

Kiemelt fotó: Bátfai József átlőtt inge (Fotó: Dornyay Béla Múzeum)