18 gyorshajtót “fogtak” a megye közútjain a 24 órás sebességellenőrzés során

3100.hu Fotó: Sebesség-ellenőrzés a lakossági kérésre bevont Salgó úti helyszínen, a nemzetközi akció részeként

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a TISPOL 24 órás összeurópai sebesség-ellenőrzést – úgynevezett Speedmarathont – hajtott végre, melyhez 24 tagállam csatlakozott. Figyelemmel az elmúlt évi kedvező tapasztalatokra, a magyar rendőrség – így a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság is – részt vett ennek végrehajtásában.

A 2016. április 21-én 6 órától 2016. április 22-én 6 óráig megtartott ellenőrzés célja a sebességtúllépés veszélyességének tudatosítása és nem a szankcionálás volt. Az előző évi akcióhoz hasonlóan a rendőrség az ellenőrzési helyek kiválasztásakor a lakosságot is bevonta, és javaslatokat várt arra, hogy az említett 24 órás időszakban hol kerüljön sor sebesség-ellenőrzésre. Megyénkben a lakosságtól 12 helyszínjavaslat érkezett. A lakosság jelzései, a javasolt helyszínek adottságainak ismeretében, a közlekedésrendészeti elemző-értékelő munka eredményeként Nógrád megyében elsősorban Salgótarján, Balassagyarmat, Őrhalom, Érsekvadkert és Kishartyán belterületén, illetve azok vonzáskörzetében történtek ilyen jellegű ellenőrzések.

Ezek közül két helyszínre kaptak meghívást a javaslatokat beküldő állampolgárok, ahol személyesen is meggyőződhettek a sebességellenőrzések balesetmegelőzési jelentőségéről. A 24 órás ellenőrzés ideje alatt

Nógrád megyében 16 helyszínen összesen 18 járművezető lépte túl az adott útszakaszra vonatkozó megengedett legnagyobb sebességet.

3100.hu Fotó: Sebesség-ellenőrzés a lakossági kérésre bevont Salgó úti helyszínen, a nemzetközi akció részeként
3100.hu Fotó: Sebesség-ellenőrzés a lakossági kérésre bevont Salgó úti helyszínen, a nemzetközi akció részeként

Kérdésünkre Torják István rendőr őrnagy, megyei közlekedésrendészeti alosztályvezető elmondta: a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság összes rendelkezésre álló sebességmérő készülékét szolgálatba vezényelték. Kiemelte a sajnálatos tényt, miszerint a közlekedési balesetek 30%-a vezethetúő vissza a gyorshajtásra.

Innen, a Salgó útról több állampolgári jelzés is érkezett. Ez a helyszín valóban nem szokványos – felvettük a sebességmérési helyek közé. Itt a közelben van egy általános iskola, a lakosság összetétele is ugye eltolódik az idősebb korosztályok irányába, ritkán van gyalogos-átkelőhely és nyilván úgy érezték az itt lakók, hogy az autók közlekedése az ő ingerküszöbüket meghaladja, ezért tették ezt a jelzés irányunkba. Az elkövetkező időszakban többször előfordulnak majd itt a kollégáim – nyilatkozta kérdésünkre a helyszínen.

 

Több mint 3700 gyorshajtót bírságoltak meg Magyarországon a Speedmarathon keretében

A rendőrök országos 3741 gyorshajtót bírságoltak meg a Speedmarathon sebességellenőrzési akció keretében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottságának főtitkára pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten. A főtitkár örvendetesnek nevezte, hogy a tavalyi hasonló akcióhoz képest, amikor 5 ezer gyorshajtót bírságoltak meg, most 25 százalékkal kevesebb volt a sebességkorlátozást túllépők száma. Kiss Csaba hangsúlyozta: az intézkedés jó hatást gyakorolt a közlekedésbiztonságra, hiszen sem csütörtökön, sem péntek délig nem történt halálos baleset Magyarországon.

Hozzátette: tavaly is ugyan ilyen hatást gyakorolt a közlekedésre az akció, vagyis akkor sem volt halálos közlekedési baleset, sőt az azt követő két napban sem halt meg senki a magyar utakon. Kiss Csaba kifejezte reményét, hogy ez a most következő hétvégén sem lesz másként. A múlt évi összeurópai akció során a legtöbb gyorshajtót (11 ezret) Németországban mérték be. A második Olaszország volt 5,5 ezer gyorshajtóval, a harmadik pedig Magyarország 5 ezerrel. Az idei nemzetközi adatok csak később állnak rendelkezésre – írja az MTI.

 

3100.hu Fotó: Sebesség-ellenőrzés a lakossági kérésre bevont Salgó úti helyszínen, a nemzetközi akció részeként