Salgó Rally – 173 páros nevezett!

A Vincze Ferenc és Bacigal Igor páros a Skoda Fabia R5 versenyautójukkal a Mecsek Rally 9. gyorsasági szakaszán Kisvaszar közelében (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

A Salgó-ralit ezúttal önállóan, borsodi szakaszok nélkül rendezik meg. Az autóverseny a hazai első osztály számára az idei nyitó futam lesz, miután a koronavírus-járvány miatt több tavaszi ralit is töröltek, illetve elhalasztottak. Hazai bajnoki futamon 2015 óta nem állt rajthoz annyi versenyző, mint az a hétvégi eseményen várható. A futamon a szlovákokkal közösen autóznak a hazai egységek, a mezőnyben 27 darab R5-ös versenyautó lesz látható.

A versenyhétvége szombatján a gépátvételt és a rajtdobogós mezőnybemutatót tartják majd, utóbbit Salgótarján központjában. Prológot ezúttal nem rendeznek. A kiírás szerint a mezőny vasárnap egy három gyorsaságiból álló kört teljesít majd többször is: a Rallye1 és a Historic mezőnye háromszor, a Rallye2 párosai pedig kétszer. Előbbiek számára így kilenc, utóbbiaknak hat szakaszos lesz a futam.

A gyorsasági szakaszokat Salgótarján és Kazár között (bő 4,5 kilométeren), Bátonyterenye és Mátraalmás között (több mint 26 kilométeren), továbbá Mátraszentimre és Mátrakeresztes között (bő 9,5 kilométeren) rendezik meg. A Rallye1 mezőnye így 121, a Rallye2 pedig 81 kilométernyi gyorsaságit teljesít majd.

Az első osztály nevezői között ott van a címvédő szécsényi Vincze Ferenc Bagicál Igorral az oldalán (Skoda Fabia Rallye2 EVO) és a szintén szécsényi Velenczei Ádám Szőke Tamás navigátorral (Skoda Fabia R5 EVO). Rafael Tamás és Porsche 911 GT3-asa ezúttal nem lesz ott a mezőnyben, a salgótarjáni pilóta a 3100.hu megkeresésére azt közölte: más elfoglaltságával nem tudta összeegyeztetni az indulást az idei Salgó-ralin. Navigátorként ott lesz viszont a mezőnyben Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere, aki Molnár István oldalán indul egy Mitsubishi Lancer Evo VI-ossal.

A Salgó-ralihoz kapcsolódó rajt- és céldobogós ceremóniák miatt lezárják a hétvégén Salgótarjánban a pavilonsori parkolót és a Klapka György utat. A lezárás szombaton délelőtt 10 órától várhatóan vasárnap este 22 óráig lesz érvényben. Miután idén prológot nem rendeznek, a városközponton átvezető úton nem lesz lezárás a hétvégén, a helyi autóbuszjáratok is a megszokott rend szerint érkeznek majd a megállókba. Útlezárás vasárnap 6 óra és várhatóan 21 óra között a salgótarjáni Forgách-telep és Kazár között, vasárnap reggel 7 órától várhatóan este fél tízig Mátraszentimre és Mátrakeresztes között, továbbá a szorospataki bekötőúton lesz.

 

Vincze Ferenc: nem lehet más célom, mint a győzelem

A futam és a Rallye1-es bajnokság címvédője, a szécsényi Vincze Ferenc kérdésünkre elmondta: több tesztnapon ismerkedtek meg új autójukkal. Közel harminc R5-ös autó áll rajthoz, amiről a pilóta azt mondta: “minél nagyobb a mezőny, annál nagyon a siker íze”. A Bátonyterenye-Mátraalmás körgyorsaságit Vincze Ferenc úgy kommentálta, hogy a mezőny számára ismeretlen útvonal döntő lesz a programban. “Ha egynyomos erdészeti úton zajlik egy gyorsasági, az már biztosan nem könnyű; akár saras és murvás szakaszokkal is számolni lehet, amit slick gumival kell majd abszolválni; lesz benne kihívás” – mondta.

Vincze Ferenc kérdésünkre kiemelte: az elmúlt évek győzelmeit követően triplázni szeretne, de a mezőny erősségét látva a dobogós helyeket is szép eredménynek tartaná. “Sokan új autókkal érkeznek, erős a mezőny, sok a fiatal tehetség, nehéz jóslatokba bocsátkozni” – fogalmazta meg a szécsényi versenyző, aki ugyanakkor azt is hozzátette, hogy maximalistaként nem lehet más célja, mint a győzelem.

 

A Bátonyterenye-Mátraalmás szakasznak csak egy részén lehetnek nézők a pálya szélén

A szervezőbizottságának vezetője közölte: nagy fegyvertény, hogy húsz év után újra autóverseny lesz a Bátonyterenye-Mátraalmás szakaszon. Adamovits Márk hozzátette: a jövőben is szeretnének itt majd gyorsaságit rendezni, ezért arra kérik az érdeklődőket, hogy tartsák be a korlátozásokra vonatkozó utasításokat: csak azokon a részeken foglaljanak helyet, amelyeket a hatóságok engedélyeztek. A Steelvent Salgó Rallye Salgótarján-Kazár és Mátraszentimre-Mátrakeresztes gyorsasági szakaszai szabadon látogathatóak.

 

Kiemelt archív fotó: A Vincze Ferenc és Bacigal Igor páros a Skoda Fabia R5 versenyautójukkal a 2019-es Mecsek Rally 9. gyorsasági szakaszán Kisvaszar közelében (Fotó: MTI/Sóki Tamás)