1,5 milliárd forint fejlesztési támogatás érkezik Salgótarjánba

 

A támogatásról szóló döntés a Magyar Közlönyben jelent meg. 1,5 milliárd forintot fordíthat a város a közösségi e-mobilitás elindítására, belterületi utak, járdák, felújítására, a városi tanuszoda energetikai fejlesztésére, toronyszálló kialakítására, a Karancs és az Aknász utak felújítására és a Bányamúzeum frontfejtésének felújítására.

 

A fejlesztések részleteit Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere közösségi oldalán ismertette.

  • Beszereznek a város számára 3 darab elektromos buszt és gyorstöltőt, amivel gazdaságosabbá válik a közlekedés, így reményeik szerint emelkedik a tömegközlekedés színvonala is.
  • A földalatti Bányamúzeumunk kuriózum Európában, azonban korszerűsíteni kell, hogy növekedjen a turisztikai vonzereje – írja a polgármester. A támogatásból felújítják a bányavasutat és átépítik a frontfejtés és a szállítóvágat kereszteződését.
  • Az egyik Garzonház felső két szintjén összesen 16 apartmanlakást alakítanak ki, mely szálláshelyül szolgálhat a városba látogatóknak, vagy átmeneti lakhatást jelenthet a hazatelepülő, itt elhelyezkedni kívánó, diplomás fiataloknak.
  • A támogatás segítségével megoldódik a városi tanuszoda kritikus helyzete: a víz melegítéséhez napkollektorokat és napelemeket telepítenek, hogy gazdaságossá váljon az uszoda fenntartása. Jelenleg ugyanis elég nagy veszteséget termel – fogalmaz ezzel kapcsolatban Fekete Zsolt.
  • Felújítják a Karancs és az Aknász utat. Ahogyan arról korábban beszámoltunk: a város rendelkezésére álló TOP pályázati lehetőségekbe ez nem fért bele. De kiemelten fontos, hogy ez a két, városközponti út járható legyen, a városlakóknak és a környező cégeknek egyaránt – kommentálta a polgármester.
  • Az említett két úton kívül felújítanak még az elnyert támogatásból további járdákat, lépcsőket, utakat. Ennek részleteiről később adnak tájékoztatást.

 

Másfél milliárdot nyertünk ezeknek a fejlesztéseknek a megvalósítására a kormánytól, amely azt gondolom jelentős előrelépés városunk életében, és ezúton is köszönjük az együttműködést Salgótarján valamennyi lakója nevében! Bízunk abban, hogy jövő év elején miniszterelnök úr végre ellátogat hozzánk és pontot tehetünk a Modern Városok Program tárgyalásainak végére is, mely hitünk szerint valódi kitörési pont lehet Salgótarján jövőjére nézve!

– kommentálta a támogatás hírét Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere.

 

Becsó Zsolt, a térség országgyűlés képviselője a támogatás hírével kapcsolatban elmondta: a kormány szándéka volt, hogy még ebben az évben megtörténjen a Miniszterelnök salgótarjáni látogatása és elinduljon a Modern Városok Program fejlesztéssorozata. Orbán Viktor feszített programja okán azonban ez még nem valósult meg, ahogyan még három másik város esetében sem. Becsó Zsolt hozzátette: ez a mostani támogatásról szóló döntés a Modern Városok Program előzetesének is tekinthető – nyilvánvalóan messze nem a teljes programot fedi le, de mutatja a szándék komolyságát.

Ezzel is bizonyítva, hogy Salgótarján és az itt élők fontosak a Kormánynak

– tette hozzá Becsó Zsolt, a Kelet-nógrádi térség országgyűlési képviselője.