13,5 millió forint támogatás érkezik a főplébánia-templom tetőfelújítására

 

Évente kétmilliárd forinttal támogatja a kormány az egyházi beruházásokat és közösségi programokat. A 2010 óta meglévő támogatási forma templomok, közösségi épületek vagy más szakrális terek építésére, felújítására, karbantartására fordítható, illetve különböző egyházi közösségek programjait támogatják szerte a Kárpát-medencében – mondta el az MTI-nek Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

 

Soltész Miklós kiemelte: a kétmilliárd forintot a felekezeti arányok figyelembevételével osztják szét, és nemcsak magyarországi, hanem határon túli magyar egyházi közösségeket is támogatnak belőle. Hozzátette: 2010 előtt ennek az összegnek a töredékét kapták meg az egyházak hasonló célokra, így a mostani támogatásból régóta esedékes de elmaradt beruházások, felújítások valósulhatnak meg.

Az államtitkár, aki a kismarosi ciszterci nővéreknél tett látogatása után nyilatkozott, elmondta, hogy a nővérek monostoruk felújítására és kibővítésére kilencmillió forintot, a teljes Váci Egyházmegye pedig összesen 94 millió forint támogatást kap az idén.

Az egyházmegyében támogatott fontosabb beruházások közül kiemelte a Salgótarjáni Főplébánia-templom tetőfelújítására megítélt 13,5 millió forintot, valamint a kisterenyei római katolikus templom felújításának második ütemére adott ötmillió forintot. Legalább ilyen fontos – tette hozzá -, hogy az egyházmegyében idén 26 plébániai közösség programjait támogatják.