130 versenyautó a Salgótarján környéki utakon

A borsodi-nógrádi térségre, az Ózd és Salgó Rallye futamaira figyelnek ezen a hétvégén az autóversenyzés szerelmesei. A hazai rali teljes “felsőháza” – az ORB, az ORC, a Rallye2, a MARB és a Historic mezőnye is – látható lesz szombaton és vasárnap a salgótarjáni térség klasszikus gyorsasági szakaszain. Az érdeklődők 130 autót láthatnak majd az aszfaltos pályákon, plusz a Magyar Amatőr Rallye Bajnokság mezőnyét Zagyvaróna és Cered között.

A Steelvent Ózd Rallye (ORB, ORC) mezőnye szombaton a királdi kört, továbbá a Domaháza-Zabar, Cered-Zagyvaróna és a salgótarjáni városi gyorsasági szakaszokat összességében három körben teljesíti. Egyetlen esetben nem lesz “triplázás” ezen a napon: az utolsó, késő délutáni körből már kimarad majd a salgótarjáni gyorsasági szakasz, a mezőny a megyeszékhelyre harmadszorra már az éjszakai gyűjtőbe érkezik meg.

Erről írtunk még a hétvégi rali kapcsán:

Rafael Tamás: próbálunk majd látványosan is menni ott, ahol ez nem megy az időeredmény rovására

A “klasszikusokon” túl városi gyorsaságit is teljesít majd a rali mezőnye

A salgótarjáni elkerülő úton, a postai aluljáró és Beszterce-lakótelepi körforgalom közötti gyorsasági szakaszt a délutáni körben már a Credobus Salgó Rallye másodosztálya is teljesíti, ennek a mezőnynek ez lesz a nyitó szakasz. Vasárnap az ORB és az ORC mezőnye két körben, a Rallye2 és a Historic mezőnye pedig három körben teljesíti majd a Zagyvaróna-Cered, a Sámsonháza-Nagykeresztúr és a Vizslás-Kazár-Salgótarján gyorsasági szakaszokat.

Hogy a “raliélmény” elég tömény legyen – egy pénteki ózdi salakos prológ után – szombaton Cered és Zagyvaróna között kétszer oda-vissza, tehát összesen négy gyorsaságin versenyez majd a MARB mezőnye.

A Cered és Zagyvaróna közötti aszfaltcsíkon két nap alatt összességében több mint félezer áthaladást láthat majd a közönség.

Az itteni indulók az ORB és az ORC mezőny áthaladásának köztes időszakaiban teljesítik majd a pályát, mindkét irányban.

 

Útlezárások, forgalomkorlátozások a rali miatt

A szervezők által rendelkezésre bocsátott információk szerint Domaháza és Zabar között szombaton egész nap le lesz zárva az út. Cered és Zagyvaróna között szombaton 6 órától 20 óráig, vasárnap 5:45-től 18 óráig lesz lezárva az út. Mindkét nap módosított menetrend szerint járnak majd a helyközi buszok Salgótarján és Cered között, több járat Pétervására és Istenmezeje felé, kerülőútvonalon közlekedik. Vasárnap a gépjárműveket időszakosan, a helyközi autóbuszok közlekedésekor, irányonként néhány alkalommal átengedik majd, szombaton viszont erre itt nem lesz lehetőség.

Sámsonháza és Nagykeresztúr között vasárnap 7 órától 19:30-ig lesz lezárás, az autókat csak a menetrendszerinti buszokkal együtt, néhány napközbeni időpontban engedik majd át a szervezők. A buszok csak a Kis-Zagyva-völgyének gerincútvonalán járnak majd, az elzárt településekről a buszokhoz kiszállítják az utasokat a szervezők. A Vizslás-Kazár-Salgótarján útvonalon vasárnap 7:45 és 20 óra között lesz útlezárás, a gépjárművek előtt néhány időpontban, a menetrendszerinti buszokkal együtt nyitják majd meg utat.

A rali szervizparkjának elhelyezése és a városi gyorsasági megrendezése miatt szombaton reggel 8 órától előreláthatólag vasárnap 18 óráig lezárják majd a 21-es út salgótarjáni elkerülő szakaszát is a postai aluljáró és a Beszterce-lakótelepi körfogalom között.

A korlátozások a helyközi autóbuszjáratok közlekedését is érintik, erről a www.kmkk.hu honlapon lehet részletesen tájékozódni.

 

Kiemelt fotó: Rafael Tamásék ezúttal hazai pályákon versenyeznek majd a Porsche 911 GT3-assal (Fotó: Csatlós Norbert / Rigó Motorsport | Facebook)