1,2 milliárd hiány várható idén Salgótarján költségvetésében

3100.hu Fotó: Dániel Zoltán alpolgármester és Molnár Károly frakcióvezető a sajtótájékoztatón

Salgótarján 60 millió forintos támogatást kapott a kormánytól a kért 600 millió helyett, így várhatóan 1,2 milliárd forintos hiány lesz az idei költségvetésben, de fenn fogják tartani a működés színvonalát, nem terveznek drasztikus lépéseket – mondták a nógrádi megyeszékhely vezetői kedden sajtótájékoztatón.

Dániel Zoltán alpolgármester közölte: mivel az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe kerülő önkormányzatok kiegészítő költségvetési támogatásából (önhiki) az igényelt összegnek a tizedét kapta meg a város, 1,2 milliárd forintos költségvetési hiánnyal gazdálkodik idén az önkormányzat,

“ilyen számok mellett rendkívüli erőfeszítést fog igényelni, hogy a várost a jelenlegi színvonalon tudjuk üzemeltetni”.

Hozzátette, hogy nyolc évvel ezelőtt, amikor az előző, fideszes vezetés átvette a város irányítását, 160 millió volt a hiány, de mégsem “varrná ezt a nyakukba”, mert a hiány kialakulásának fő oka az, hogy az önkormányzati feladatellátás az állami támogatás duplájába kerül; idén az önkormányzatnak 2-2,2 milliárd forintot kellene hozzátennie az állami támogatáshoz. Az alpolgármester Nógrád megyében nem tartja megoldásnak, hogy az önkormányzatok – a januártól meglévő lehetőséggel élve – új adókat vessenek ki. Mint mondta, ez azoknak az önkormányzatoknak kedvez, akik gazdasági erővel, idegenforgalommal, fizetőképes lakossággal, cégekkel, vállalkozásokkal rendelkeznek, de Salgótarján nem ilyen, ezért adóztatásban szerinte felesleges gondolkodni.

Molnár Károly, a helyi MSZP-frakció vezetője bírálta, hogy az ellenzéki, fideszes képviselők, illetve a térség fideszes országgyűlési képviselője úgy reagáltak a 60 millió forint hírére,

“köszönjük meg, hogy egyáltalán 60 millió forintot kaptunk, illetve, megmondták, hogy problémák lesznek az érdekérvényesítéssel”.

A szocialista politikus nagy hibának nevezte, hogy “teljesen szubjektív politikai döntés alapján” történik az önkiki odaítélése. Azzal érvelt, hogy míg a 35 ezer lakosú, hátrányos helyzetű megyeszékhely 60 milliót kapott, addig az 1136 fős Bodrogkeresztúr közel 200 milliót, a 14 ezres Kiskőrös 138 milliót, illetve a 25 ezer lakosú Szentendre 250, a 33 ezres Vác pedig 330 millió forintot kapott.

A frakcióvezető közölte: az érdekérvényesítési rendszer jelentősen megváltozott, mivel országgyűlési képviselő már nem lehet polgármester, ezért az együttműködés jegyében arra kérik Becsó Zsoltot (Fidesz), a térség parlamenti képviselőjét, hogy – bevonva a salgótarjáni önkormányzat jogászait – egyéni képviselői indítványként felterjesztéssel éljen a parlamentben, hogy megváltozzon az a finanszírozási struktúra, amely “elsorvasztja az önkormányzatokat”. Molnár Károly kijelentette, hogy a város jelenlegi működési színvonalát minden erővel, minden eszközzel fenn fogják tartani, és semmilyen drasztikus lépést nem terveznek, intézménybezárást sem.

Forrás: MTI

3100.hu Fotó: Dániel Zoltán alpolgármester és Molnár Károly frakcióvezető a sajtótájékoztatón