107 kilométer volt a hegyikerékpáros Maraton Országos Bajnokság idei távja

3100.hu Fotó: Kispál Máté érkezik sípályák tetején található bánkúti frissítőponthoz

Remek eredményeket értek el a Salgótarjáni HKE hegyikerékpárosai a vasárnap lebonyolított Maraton Országos Bajnokságon. Az idei évben a Szilvásvárad Maratont jelölték ki a nemzeti bajnokság hosszútávú versenyének, ahol a felnőtt férfiaknak 107 kilométert kellett megtenni a Bükkben, 2700 méternyi szintkülönbséget is leküzdve – Bánkútra a hegység két oldaláról is fel kellett kapaszkodniuk a hegyikerékpárosoknak.

A Szilvásvárad Maratonok tizennégy éves történetében szinte alig volt olyan esztendő, amikor száraz körülmények között rótták a kilométereket a hegyikerékpárosok a Bükk emelkedőin. A csapadék és a sár majd minden évben velejárója az eseménynek, nem is kicsit megnehezítve a résztvevők dolgát – legfőképpen természetesen a leghosszabb, a korábbi 117-ről napjainkra 107 kilométerre „csökkentett” hosszú távon. Az idei körülmények azért a „kedvezőbbek” közé tartoztak, hiszen volt már olyan verseny is, amikor Szarvaskő településről a cél előtti utolsó emelkedő megmászására egy megáradt patak derékig érő vizében kellett nekiindulniuk a sportolóknak. Az idei évben több mint ezerszázan indultak a négy táv valamelyikén, a Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesületből harminchatan álltak rajthoz.

Eredmények az Országos Bajnokság kategóriáiban

Kispál Máté a Master 1-es korosztály 44 fős mezőnyében a hetedik helyen végzett, a 107 kilométeres távot 5 óra és 2 perc alatt teljesítette. Kispál már a bánkúti frissítőponthoz is a legjobb nógrádiként érkezett, az abszolút verseny igen előkelő pozíciójában, az első húsz versenyző között. Elmondása szerint a táv első fele pedig nem is annyira feküdt neki, a versenyzést a hatvanharmadik kilométertől, a Felsőtárkány-környéki szakasztól kezdte el élvezni. A Salgótarjáni HKE versenyzője számára most elért eredménye kapcsán biztató lehet a szezon további részére az is, hogy a korosztályos mezőnyből kimagasló első két versenyzőn felül négyen is az ötórás versenyidőhöz tükrében „elérhető közelségben”, tíz percen belül értek célba.

A Közép-Európa egyik legnagyobb és legnehezebb maratonjára, az ausztriai Salzkammergut Trophy 211 kilométeres, 7119 méternyi szintkülönbséget (!) tartalmazó távjára készülő „hosszútávos” csapatból ugyanitt Dr. Bakos Gergő a 13., Sándor Csaba a 19., Macsó Kornél pedig a 21. helyet hozta el, Vertich Tamás fél táv környékén, a második bánkúti csúcshódítás utáni szakaszon feladni kényszerült a maratont. Célbaérő versenyzőink mindannyian a mezőny első feléhez tartoznak, ahogyan Rácz Szabolcs is, a Master 2-esek között elért 11. helyezésével. A fiatalabbak számára 64 kilométeres távon rendezték az OB-t, az U19-eseknél Csikány Bianka második, Itczés Bendegúz egy negyedik, Osgyáni Dávid pedig egy hetedik helyet szerzett meg kategóriájában – utóbbi alig több mint két perccel maradt le a dobogóról.

A Salgótarjáni HKE versenyzőinek további eredményei

Közép táv (64 kilométer, 1640 méter szintkülönbség). Master 1 férfi (149 induló a kategóriában): 93. Galcsik Róbert, 113. Rafael Tamás, 139. Dr. Hirka Zoltán. Master 2 férfi (115): 9. Takács Gábor, 20. Illés István. Master 3 férfi (27): 14. Verebélyi Zsolt.

Rövid táv (39 km, 760 méter szintkülönbség). U15 lány (5): 3. Kotroczó Dorka, 4. Reichardt Liliána. U15 fiú (14): 2. Varga Dániel Bence. U19 férfi (17): 5. Urbán Bence. Felnőtt férfi (58): 6. Szőke Zoltán, 20. Horváth Ádám. Master 1 férfi (186): 19. Kispál István, 81. Bevíz Tamás. Master 2 férfi (135): 7. Varga Zsolt, 12. Rákos Tamás, 60. Kotroczó Nándor, 87. Farkas Attila, 93. Hegyes Iván.

Mini táv (25 km, 550 méter szintkülönbség). U13 lányok (7): 2. Oravecz Lora. U13 fiúk (15): 12. Boros Barna András. U15 lány (4): 1. Bali Sára. Master 1 nő (4): 1. Soós Anett. Master 2 férfi (15): 12. Dr. Boros Csaba.

3100.hu Fotó: Kispál Máté érkezik sípályák tetején található bánkúti frissítőponthoz