100 ezer eurót fordítnakak járdaépítésre Füleken

 

Fülek önkormányzata több mint 100 ezer eurót különített el új járdák kiépítésére a 2017-es évre szóló költségvetésből. Sorra kerül a vitás Malom utcai járda is. A városi képviselő-testület decemberi ülésén hagyta jóvá a szükséges telkek megvásárlását a megyei önkormányzattól.

 

A város már a nyár folyamán szeretett volna járdát építtetni a forgalmas Malom utcán, melyet a lakosok már évek óta hiányolnak. A gyalogosok kénytelenek az út szélén közlekedni, ami igen kockázatos. Fülek önkormányzata még tavaly februárban kezdett el foglalkozni a problémával.

Szerettük volna, hogy a járda építése még nyáron megkezdődjön. Az egész folyamatot azonban meghosszabbította a Besztercebányai Megyei Önkormányzat telkeinek megszerzése és az illetékes részlegen végbemenő személyzeti változás is

mondta Agócs Attila polgármester.

 

A tervezett járda területéből mintegy 700 négyzetméter a Besztercebányai Megyei Önkormányzat birtokában van. Fülek Város eredetileg a dologi teher jogait szerette volna megszerezni e telkekre, azonban a megyei önkormányzat a szakérői vélemény alapján cserét ajánlott a gimnázium környékén lévő telkekért. A füleki képviselők végül jóváhagyták a telkek megvásárlását a szakértői vélemény által megszabott áron, amely majdnem 4000 eurót tesz ki. A polgármester szavai szerint azonos határozatot hagyott jóvá a Besztercebányai Megyei Önkormányzat is, tehát a város és a megye közötti ügylet zöld utat kapott.

Reméljük, hogy az eladási szerződés aláírása simán végbemegy. Ebben az esetben már tavasszal elkezdhetnénk a munkálatokat

– mondta.

 

Az önkormányzat 45 ezer eurót különített el az 531 méter hosszú járda kiépítésére az idei költségvetésből. A polgármester szavai alapján a járda térkőből készül majd, a Dometic üzemtől a Szent Orbán szoborig. A Malom utcai járdán kívül, idén a Püspöki úton is 135 méter hosszú, új járda épül.

A járda a Tescótól a Kalajvölgy utcára vezet majd. Észrevettük, hogy a gyalogosok a füves területen át tapostak ki egy járdát és rossz idő esetén kénytelenek sárban közlekedni. A Vajansky utca felújítása keretén belül 321 méter hosszú új, térkővel burkolt járda is készül majd. A Várfelső utca és Városi Honismereti Múzeum közötti szakaszt új, macskakő burkolat fedi majd. A legnagyobb, 280 méter hosszú, térkővel burkolt járda a Billa és a Lidl üzletek között fog megépülni

– tette hozzá a polgármester.

Az önkormányzat további 63 ezer eurót fordít az említett járdák kiépítésére. A munkálatok idén tavasszal indulnak – közölte Fülek Város Önkormányzata.

 

Kiemelt fotó: Fülek (Forrás: Novohrad – Nógrád Geopark)