10 nap alatt 14 halott a Magas-Tátrában

Kiemelt fotó: A Téry-menedékházhoz (Fotó: Feledi Gergely)

A salgótarjáni, Nógrád megyei túrázóknak is kedvelt úti célja a Magas-Tátra, hiszen Európa legkisebb alapterületű magashegysége alig több mint két óra autóúttal elérhető. A téli időszakban a hegység felsőbb régiójában zárlat van, a menedékházak és a hegyet körbeölelő turistaút feletti régióba csak a hegymászó tapasztalattal és engedéllyel rendelkezők mehetnek ezekben a hónapokban. Most azonban arra kérnek mindenkit: fontolják meg a Tátra magasabban fekvő régióiba tervezett túráikat.

A lengyel Tátrai Nemzeti Park a karácsonykor és az azt követő napokban történt halálos baleseteket követően (de még az év utolsó napjaiban és az új év első napjaiban történt újabb baleseteket megelőzően) december 30-án figyelmeztetést adott ki a Tátrában túrázni, hegyet mászni indulók számára. Ebben felhívják a hegyekbe indulók figyelmét a Tátrában tapasztalható rendkívül rossz körülményekre. Felhívásukban arra kérik a turistákat hogy baráti, ismeretségi körükben osszák meg ezt a bejegyzést, hogy minél több érintetthez eljusson a hír.

Figyelem! Az elmúlt napokban a Tátrában több tragikus baleset történt. Ismételten felhívjuk a turisták figyelmét, hogy fontolják meg a Tátra magasabban fekvő régióiba tervezett túráikat, különösen az ezekben a napokban tapasztalható napsütéses, a hegyekbe csábító időjárásra tekintettel.

A Tátrában rendkívül kedvezőtlenek a túrázás feltételei. Már az alacsonyabban fekvő területeken lévő turistautakat is sok helyen hó és jég borítja. A magasabban fekvő területeken azonban ennél is rosszabb a helyzet. A magasabban fekvő turistautak erősen jegesek, vagy azokat keményre fagyott, jeges hó borítja. Ilyen körülmények között egy kicsúszás katasztrofális következményekkel járhat.

A bárki számára elérhető útvonalakra is szükséges kisebb magashegyi tapasztalat – élete első téli útjára most szintén senki ne induljon a Magas-Tátrába. Ezt az általunk megkérdezett salgótarjáni túrázócsoport tagjai is megerősítették, akik december 27-én a Téry-menedékházhoz tettek túrát. A turistautak már a zárlattal nem érintett szakaszokon is jegesek, a kitett szakaszok itt is veszélyeket rejthetnek magukban a tapasztalatlanok számára.

Ilyen körülmények között a felsőbb régiókba indulók részére kötelező alapfelszerelés a hágóvas és a jégcsákány. Hangsúlyozzák azonban, hogy nem csak rendelkezni kell ezzel a felszereléssel, hanem használni is tudni kell ezeket. Akik először használnak ilyen eszközöket, azokat arra kérik, hogy a hágóvas, jégcsákány használatát a völgyekben tanulják meg, ahol egy kicsúszás semmilyen komolyabb következménnyel nem járhat. Az alapfelszerelésnek ezeken kívül tartalmazni kell a sisakot is. Egyes útvonalakon szükség lehet hegymászó ismeretekre és alapvető hegymászó felszerelésekre (kötél, beülő) is. Nagyon fontos, hogy ilyen körülmények között csak a megfelelő téli tapasztalattal rendelkezők induljanak útnak.

Javasolják mindenkinek, hogy a hágóvasat már az alacsonyabban fekvő területeken, az erdők felső határán csatolják fel. Rövidebb völgytúrák esetében is javasolják a túrabakancsra erősíthető különböző csúszásgátló eszközök használatát és nagyon hasznosak lehetnek a túrabotok is.

Egyúttal emlékeztetik a turistákat a hegyekben tapasztalható lavinaveszélyre is. Jelenleg a hegyekben 1-es fokozatú lavinaveszély van érvényben. Lavinaveszélyes időszakban a téli alapfelszerelést ki kell egészíteni az ún. lavinamentő eszközökkel (lavina jeladó, szonda, lapát). Javasolják továbbá egyéb, lavinamentésre kifejlesztett felszerelések (pl. ABS hátizsák) használatát. Emlékeztetik a turistákat arra is, hogy a tátrai tavak egy része még nem fagyott be eléggé ahhoz, hogy biztonságban a jégre lehessen merészkedni.

A tervezett túraútvonal kiválasztása során mindenki vegye figyelembe az adott körülményeket, saját készségeit, tapasztalatát és felszerelését.

Turisták! A Tátrai Nemzeti Park folyamatosan frissített információkat nyújt azokról az útvonalakról, amelyek potenciális veszélyt jelentenek a turistákra. Használjátok ki ezeket! A legfontosabb a túra megfelelő előkészítése, a megfelelő felszerelés, a felmerülő kockázatok pontos érzékelése, és a józan ész. Minden rajtunk múlik!

Azt hiszem, a fenti mondatokhoz nincs mit hozzátenni, ennek a felhívásnak minden szavával egyet lehet érteni. Ami jelenleg történik a Tátrában, nyugodtan nevezhetjük fekete szériának. Mindössze 10 nap alatt 14 ember vesztette életét a Tátra szlovák és lengyel oldalán – foglalja össze a helyzetet a magas-tatra.info.

 

Kiemelt fotó: A Téry-menedékházhoz (Fotó: Feledi Gergely)