Vihar – Nógrádban akár 90 km/h feletti széllökések is lehetnek

A magasabban fekvő területeken és a Balaton térségében vasárnap akár 125-140 kilométeres széllökésekre is számítani kell – írta veszélyjelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Nagyon ritka, hogy ilyen erősségű szél legyen Magyarországon.

 

A szolgálat vasárnapra a viharos szél miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyére harmadfokú piros figyelmeztető előrejelzést adott ki. A várt legerősebb széllökések errefelé meghaladhatják a 110 km/h-t.

Nógrád megye területére vonatkozóan másodfokú, narancssárga a riasztás fokozata: a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t.

Az OMSZ azt írta, vasárnap a déli órákban egy gyors mozgású hidegfront halad át az ország felett észak-déli irányban, a délelőtti órákban viharos 60-85 kilométeres széllökések lehetnek, amelyek később többfelé 70-150 kilométeressé is erősödhetnek.

A kora esti órákig elsősorban gomolyfelhők, illetve záporok környezetében a Dunántúl északi és középső területein, illetve a középső országrészben rövid időre néhány alkalommal 110-125 kilométeres széllökések is előfordulhatnak, de a kissé magasabban fekvő területeken, illetve a Balaton térségében 125-140 kilométeres széllökések is lehetnek.

 

MTI nyomán
(Kiemelt fotónk illusztráció!)