Változik a magyar-szlovák határ Somoskőújfalunál és az Ipoly-mentén

3100.hu Fotó: Határátlépés Somoskőújfaluban, a Bethlen Gábor utcában: innen a következő határkőig Szlovákiában vezet az út

 

Változik a határ Magyarország és Szlovákia között. A területcserére elsősorban az Ipoly folyó vízgazdálkodásának módosítása miatt van szükség. A határozatot tegnap hagyta jóvá a szlovák kormány.

 

A javaslatot Robert Kaliňák szlovák belügyminiszter nyújtotta be. A törvény akkor lép majd életbe, ha azt a parlament is jóváhagyja, valamint ha életbe lép a két ország által Amszterdamban kötött államhatárokról szóló szerződés.

A cserét elsősorban az Ipolyt érintő vízgazdálkodási szempontok indokolják, az újonnan kialakított folyómederrel változik az államhatár is. Összesen 177 802 négyzetméter cserél gazdát. A szlovák belügyminisztérium közlése szerint lakott területeket nem érint a változás, mindössze néhány épület, berendezés és zöldterület cserélődik majd ki.

A változások az alábbi szlovákiai falvak kataszterét érintik: Leléd, (Leľa), Ipolyszalka (Salka) és Ipolykiskeszi (Malé Kosihy) az Érsekújvári járásban. Ipolyszakállos (Ipeľský Sokolec), Szete (Kubáňovo) és Ipolyság (Šahy) a Lévai járásban, valamint Sátorosbánya (Šiatorská Bukovinka) a Losonci járásban. Magyarországon Letkés, Ipolytölgyes, Perőcsény, Tésa és Hont község kataszterét érinti a csere – írja a körkép.sk.

 

A portál által közreadott térkép és a szlovák oldali érintett területek felsorolásában is látható/megtalálható Sátorosbánya. Ahogyan korábban mi is írtunk róla: Somoskőújfaluban jó néhány éve húzódik már a Bethlen Gábor utca kérdésköre, melynek egy szakasza Szlovákián keresztül vezet. A helyszínen kérdésünkre korábban helyi lakosok azt mondták, már a rendszerváltás előtti időkben téma volt ez a kérdés. Hozzátették: mindenki tisztában van és volt korábban is ezzel a helyzettel, de különösebben nem foglalkozott vele senki. Őket sem különösebben “izgatja” ez a kívülről érdekesnek tűnő szituáció. Erről alábbi cikkünkben írtunk korábban.

 

3100.hu | “Szlovákián keresztül” autóznak Somoskőújfalu egyik utcájában – területcsere rendezné a helyzetet

“Szlovákián keresztül” autóznak Somoskőújfalu egyik utcájában – területcsere rendezné a helyzetet E hét szerdán tárgyalja a szlovák kormány annak a szlovák-magyar határról szóló új államközi szerződésnek a tervezetét, amely egyebek mellett a két ország közös határa mentén 17 hektár földterület cseréjét irányozza elő. A szlovák belügyi tárca által kidolgozott tervezetet a kormány honlapján hozták nyilvánosságra.

 

3100.hu Fotó: Határátlépés Somoskőújfaluban, a Bethlen Gábor utcában: innen a következő határkőig Szlovákiában vezet az út