Vadak a városban – Nem mindegy, hogy egyedi esetről vagy rendszeresen visszatérő állatokról van szó

Vaddisznók (Sus scrofa) az Alkotmány úton Salgótarjánban 2013. február 22-én. A vadászati statisztikák szerint Magyarországon a vaddisznók száma egyre nő. Az elszaporodott állomány gyakran keresi fel a lakott területeket élelem után kutatva. (MTI Fotó: Komka Péter)

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata a belterületen megjelenő és kárt okozó vadak lakott területen történő elejtésével kapcsolatban az elmúlt hónapokban egyeztetéseket folytatott a vadásztársaságokkal és a rendőrséggel – közli honlapján az önkormányzat.

A tájékoztatásból kiderül: a lakott területen rekedt, sebzett, veszélyes vad esetén az adott vadásztársaság a rendőrségi ügyelet értesítését követően a helyszínre kiérkező járőr közreműködésével hárítja el a közvetlen veszélyhelyzetet, ami akár a vad elejtését is jelentheti.

Korábban már írtunk arról, hogy elindult egy kutatási program a városban megjelenő vaddisznók életvitelét és mozgását megfigyelendő, amelyben nyomkövetővel látnak el egyes egyedeket. Arra is kitértünk már, hogy a városokra vonatkozó vadgazdasági modell kialakítását javasolja egy új tanulmány, amely a Pilisi Parkerdő Zrt. megbízásából a lakott területeken egyre gyakrabban észlelt vaddisznók viselkedését vizsgálta.

Felhívják rá azonban a figyelmet, hogy ettől elkülönülnek azon esetek, mikor a lakott területre rendszeresen bejárnak és kárt okoznak a vadak. Jogszabály alapján a vadásztársaság az általa felmért és alkalmasnak tartott területre (ami nem lehet magánterület) a kárt okozó vad elejtésével kapcsolatos, 30 napos időtartamra vonatkozó kérelmét eljuttatja a város önkormányzatának. Ezt a kérelmet az engedély kiadására jogosult Salgótarjáni Rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Osztályára továbbítják, majd ha születik ilyen, az engedély kiadásáról az önkormányzat és a vadásztársaság is tájékoztatja a lakosságot.

 

Kiemelt archív fotó: Vaddisznók az Alkotmány úton Salgótarjánban, még 2013. februárjában (MTI Fotó: Komka Péter)