Újra veszélyes a levegő Salgótarjánban

Köd a város felett - a szélcsend és a köd miatt a levegő szennyezettsége ismét meghaladja a küszöbértéket a városban (MTI Fotó: Komka Péter)

 

Országszerte több település, köztük Budapest levegőjét egészségtelennek, Salgótarjánét veszélyesnek minősítették a levegő magas szállópor-tartalma miatt.

 

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat salgótarjáni állomása vasárnap, hétfőn és kedden is a tájékoztatási küszöbértéket meghaladó napi átlagértékeket rögzített a szálló por koncentrációjában. Kedden reggel ezért újra elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, a szerdai számok pedig már a riasztási küszöbértéket is meghaladták. A szmogriadó riasztási fokozatát viszont csak akkor szükséges elrendelni, ha ez két egymást követő napon megismétlődik.

Az előrejelzés szerint egyelőre marad a borult, ködös idő, pénteken is csak Dunántúlon élénkülhet meg a légmozgás.

 

Frissítés!

Javult a levegő minősége, ezért pénteken megszűnt a szmogriadó Salgótarjánban – közölte a városháza az MTI-vel. A légszennyező szálló por átlagkoncentrációja csütörtökön 72 mikrogramm volt köbméterenként, vagyis már a 75 mikrogrammos tájékoztatási küszöböt sem érte el – írták. A szmogriadót, és az ahhoz kapcsolódó intézkedéseket – többek közt az avar és a kerti hulladékok égetési tilalmát és az építési, bontási munkák szüneteltetését – ezért megszüntette Fekete Zsolt (MSZP) polgármester. A szmogriadó tájékoztatási fokozatát kedden rendelte a nógrádi megyeszékhely vezetője.

 

Kiemelt fotó: Köd a város felett – a szélcsend és a köd miatt a levegő szennyezettsége ismét meghaladja a küszöbértéket a városban (MTI Fotó: Komka Péter)