Újra nekivágott az olimpiai kvalifikáció kiharcolásának Papp Ildikó

Két újabb nemzetközi sífutó versenyen is rajthoz állt az elmúlt napokban a salgótarjáni Papp Ildikó. Sífutónk célja rövidtávon a Világbajnokságon való részvétel, a hosszabb távú cél pedig a téli olimpiára való sikeres kvalifikáció. Papp Ildikó immáron egy egyéves kisfiú édesanyjaként tért vissza az élsport világába.

A december 16-án a szlovákiai Csorba-tó környékén megrendezett 44. Tátra Kupán a 7,5 kilométer klasszikus sífutó szám 68 indulója közül a 42. helyen végzett Papp Ildikó. A szintén a Csorba-tó térségében lebonyolított 59. Memorial eseményén a 10 női induló között a nyolcadik helyen zárt a salgótarjáni sífutó, 5 kilométeren. Mindkét verseny a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) pontszerző eseménye volt, így a vendéglátó szlovákokon felül ukrán, lengyel, fehérorosz, litván, cseh, horvát, szerb, bosnyák, bulgár, chilei és brazil versenyzők is rajthoz álltak az erős mezőnyben. Előbbit a Világkupák egyik rendszeres szlovák síelő résztvevője, míg utóbbit a mostanság rendszerint a világesemények legjobb 20 síelője között végző lengyel Justyna Kowalczyk nyerte.

 

Papp Ildikó a 3100.hu kérdésére elmondta: az elért eredményekkel nem elégedetlen, de reményei szerint ettől csak jobb lesz majd a folytatás. Rövidtávú célként a februárban, a svédországi Lahtiban rendezendő világbajnokságra szóló, míg a hosszútávú célként a téli olimpiai kvalifikáció kiharcolását jelölte meg. Mindkét eseményhez az ilyen FIS-versenyeken való sikeres szereplés és az azért járó ranglistapontok szükségeltetnek.

Ebből a szempontból az első verseny rendben volt, a második azonban némileg szerencsétlenül alakult. A nemzetközi rendszerben a megszerezhető pontok számát nem csak az adott versenyző eredménye befolyásolja, hanem a versenyen elindult mezőny erőssége, pontosabban “egységes erőssége” is. Utóbbi esetben a lényegében egyedüli, kimagasló favorit Kowalczyk “rontotta” a többiek, így Papp pontszámát is. Nagy gond azonban nincsen, hiszen mint ahogyan fogalmazott:

ezek az események egyfajta próbaversenyeknek számomra, lényegében csak óvatosan elkezdtük gyűjtögetni a pontokat.

Az olimpiai kvalifikáció egészen 2018 januárjáig tart. A szövetség által meghatározott válogatási elv alapján a legjobb FIS-átlaggal rendelkező versenyző utazhat majd 2018-ban a dél-koreai Phjongcshangba. Ehhez Papp Ildikó szűkszavúan csak annyit fűzött hozzá: meglátjuk…

 

A “meglátjuk”

2014 januárjában Papp Ildikó az eredményei – és az előzetesen meghatározott kvalifikációs feltételrendszer – alapján joggal várta a bejelentést, hogy ott lehet Szocsiban. A Magyar Sí Szövetség azonban nem várt döntést hozott, melyet sem sportolónk, sem csapata, sem az őt teljes mellszélességgel támogató Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata nem tudott elfogadni.

 

Mi történt? A Magyar Sí szövetség 2013. április 14-i elnökségi ülésén úgy döntött, hogy abban az esetben, ha Szőcs Emőke biatlonban kvótát szerez, akkor a sífutó kvóta kiosztásában Simon Ágnes és Papp Ildikó közül az tud részt venni a Szocsi-i olimpián, aki a döntés pillanatában jobb FIS pont átlaggal rendelkezik. Az eredmények alapján a 2014. január 8-i, gyöngyösi edzőbizottsági ülésen azt állapították meg, hogy Papp Ildikó rendelkezik a jobb FIS pont átlaggal, így neki kell képviselni hazánkat a Szocsi-i olimpián.

2014. január 23-án azonban egy zárt ajtók mögött zajlott ülést tartottak a vezetők, melyről csak nem hivatalos információk jutottak el az érintettekhez. Ezek szerint Dr. Kaszó Klára ügyvezető elnök, Dr. Nagy Zsigmondra hivatkozva – aki a MOB-ban a Szocsi-i csapat vezetője volt – azt mondta, hogy az elnökségnek nem kell döntenie, mert a MOB nem kíván olyan versenyzőt kivinni az olimpiára, aki “az utolsó helyen kullogna”. Ezután azt a döntést hozták, hogy Szőcs Emőke, aki biatlonban készül az olimpiára, induljon sífutásban is, tartalékként pedig Papp Ildikót jelölték meg.

 

A MOB reagálásában felszólította a Sí Szövetséget, hogy tartózkodjon az ilyen jellegű megnyilvánulásoktól és a MOB jó hírnevét ne feketítse be valótlan állításokkal. A MOB az érintettek számára is kinyilvánította, hogy nekik az az érdekük, hogy minél több sportoló vegyen részt az olimpián.

Ezt követően 2014. január 24-én este született egy döntés a szövetség elnökségében, hogy az Olimpiai Bizottság által biztosított kvótát mégis szeretnék kihasználni. Azonban nem a jobb FIS-átlaggal rendelkező Papp Ildikót, hanem a gyengébben szereplő Simon Ágnest kívánják az olimpián szerepeltetni. Papp Ildikó másnap a hírre reagálva akkor a Rádió Focus műsorában elmondta: a kvalifikációs időszakban húsz alkalommal mérkőzött meg Simon Ágnessel, “párharcaikat” pedig 18 – 2 arányban hozta a kijelölt nemzetközi versenyeken.

 

Kaszó Klára, a Magyar Síszövetség ügyvezető elnöke ezt követően az MTI-nek azt mondta:

Nem indíthatunk két női sífutót Szocsiban, így annak ellenére, hogy Papp Ildikó az utóbbi húsz versenyen tizennyolcszor legyőzte Simon Ágnest, ez utóbbi versenyző került a csapatba, mert ő rövid és hosszú távon is gyűjtött világranglista pontokat.

Papp Ildikó és az őt támogatók, a magas rangú sportvezetőkhöz intézett telefonos és e-mail egyeztetések után 2014. január 27-én délelőtt még személyesen megjelentek a MOB Közgyűlésének helyszínén remélve, hogy akár a hivatalos percekben, akár azok előtt meghallgatásra kerül panaszuk, de erre itt már nem kerülhetett sor. Simon Ágnes utazhatott el Szocsiba.

 

Ahogyan 2015-ös Világbajnokságon, úgy a mostani két szlovák versenyen is Papp Ildikó volt a legjobb magyar női versenyző. Az előző olimpiára végül kijutott Simon Ágnes ezúttal egy perccel Papp Ildikó mögött ért célba, akinek a szánkóból az időközben már 1 éves kisfia is drukkolhatott a pálya széléről.