Újra kinyit a Fáy András körúti élelmiszerüzlet

  • A lakótelep még korábban, a Palóc Nagykereskedelmi Kft. csődje miatt maradt bolt nélkül.
  • Ezt az üzlethelyiséget az önkormányzattól bérelte a cég, a város további, volt “Palócos” boltjai azonban jellemzően a cég tulajdonában vannak.
  • A postai szolgáltatás is folyamatos marad a Fáy András körúton.

 

COOP bolt nyílik a Fáy András körúton

A salgótarjáni közgyűlés múlt heti ülésén döntött arról, hogy kedvezményes bérleti díj mellett adja ki a Palóc Nagykereskedelmi Kft. csődje után jelenleg üresen álló Fáy András körúti üzlethelyiséget az Unió Coop Zrt.-nek. Az előterjesztésből kiderül: a meghatározott havi 200 ezer forint helyett 50 ezer forint bérleti díjat fizet majd a cég a közüzemi díjak mellett. A kedvezmény biztosításával kapcsolatban a városvezetés megfogalmazta: azt tartottak szem előtt, hogy a lakótelepen élők számára élelmiszerbolt nyíljon, lehetővé téve számukra az élelmiszerek lakóhelyhez közeli boltból történő beszerzését. A bolt átalakításának, a közművek visszakapcsolásának és a nyitás előtti felújításnak a költségei a bérlőt, az Unió Coop Zrt.-t terhelik.

Szerkesztőségünkhöz heti szinten érkezik érdeklődés a bolthálózat csődje következtében élelmiszerüzlet nélkül maradt városrészek lakóitól. Mint arról már korábban is írtunk, a helyzet csak néhány esetben tartogat gyors megoldási lehetőségeket. Ennek oka, hogy az önkormányzat – azon felül, hogy elősegíti a boltok átvételével kapcsolatos tárgyalásokat – önállóan tehetetlen azon boltok ügyében, melyek tulajdonilag is a Palóc Nagykereskedelmi Kft.-hez tartoznak. Mindemellett korábban a felszámoló azt is bejelentette, hogy csomagban próbálják meg értékesíteni a boltokat annak érdekében, hogy a kisebb forgalmú üzleteket is értékesíteni lehessen.

A Fáy András körúti üzlethelyiséget bérleményben üzemeltette a cég, az ingatlan városi tulajdonban van. Méhes András, a Salgó Vagyon Kft. igazgatója kérdésünkre megerősítette: a bérbeadásról szóló közgyűlési döntést követően információi szerint hamarosan megkezdődnek a felújítási munkálatok, az új bérlő pedig a minél előbbi nyitás érdekében az üzletben használt berendezéseket próbálja megvásárolni a felszámolótól. Az ingatlanon ugyanakkor jelentős felújítást kell elvégezni, így a nyitási időpont reálisan márciusban lehet esedékes.

Méhes András kiemelte azt is, hogy ez volt az egyetlen olyan élelmiszerüzlet a városban, melyet teljes egészében a Salgó Vagyon Kft.-n keresztül az önkormányzattól, mint ingatlantulajdonostól bérelt a Palóc Nagykereskedelmi Kft. A többi üzlethelyiség ügyeire tulajdonosi ráhatása ilyen formában vagy egyáltalán nincs, vagy csak részben van az önkormányzatnak.

Utóbbi esetből kettő van, de egyik sem kecsegtet olyan közvetlen megoldási lehetőséggel, mint a Fáy András körúton. A Salgó Vagyon Kft. igazgatója ismertette: a belvárosi egykori “Szamóca” üzlethelyiségének két tulajdonosa van – az eladótér az önkormányzat tulajdona, míg a hátsó (az épület mozi felőli sarkánál található) helyiségek a felszámolás alatt álló cég tulajdonában vannak. A Pécskő úti épületnél az altalaj az önkormányzaté, az építmény azonban a Palóc Nagykereskedelmi Kft. tulajdona. Azon boltoknál tehát, ahol semmilyen tulajdonnal nem bír az önkormányzat, csak a felszámoló illetékes, de azon esetekben is igen korlátozott a város és a Salgó Vagyon Kft. mozgástere, ahol csak bizonyos mértékű tulajdonnal bír – így a “Szamócánál” és a Pécskő úton – foglalta össze Méhes András.

 

Megmarad a kisposta is Kemerovón

Bár a szolgáltatást korábban ellátó vállalkozó felmondta szerződését, a lakótelepen a kisposta is megmaradhat, miután a Magyar Posta Zrt. azt saját üzemeltetésben tovább működteti. A Magyar Posta Zrt. részére az önkormányzat ugyanazon feltételeket biztosítja a szolgáltatás ellátáshoz, mint korábban a vállalkozónak, azaz ingyenesen adja használatba a szolgáltatás ellátására szolgáló ingatlant és a közüzemi díjakat is a város állja annak érdekében, hogy elérhető maradjon a postai ügyintézés a lakótelepen élők számára.