Újra a szmogriadó riasztási fokozata lépett érvénybe Salgótarjánban

 

Szombaton újra a szmogriadó riasztási fokozatát rendelték el Salgótarjánban, mert az utóbbi napokban szennyezettebbé vált a levegő.

 

A városháza szombaton azt közölte, hogy a légszennyező szálló por átlagkoncentrációja csütörtökön és pénteken is meghaladta a 100 mikrogramm/köbméteres riasztási határértéket, csütörtökön köbméterenként 107, pénteken 117 mikrogrammot mértek. A szmogriadó riasztási fokozatát múlt szombaton is el kellett rendelni a nógrádi megyeszékhelyen, majd a levegő minőségének enyhe javulása miatt szerdától a tájékoztatási fokozat volt érvényben.

Fekete Zsolt polgármester arra kéri a salgótarjániakat, hogy minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban, mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, és lehetőség szerint a tömegközlekedést vegyék igénybe. A polgármester elrendelte az avar és a kerti hulladékok égetési tilalmát, az építési, bontási munkák szüneteltetését is, emellett fokozottan ellenőrzik a porképző anyagok szállítására vonatkozó előírások betartását.

 

A meteorológiai előrejelzés szerint Salgótarjánban stagnálás valószínű a szálló por koncentrációjában, vagyis egyelőre nem javul a levegő.

A salgótarjáni szmogkérdés a csütörtöki közgyűlési ülésen is napirendre került. Az önkormányzat áthelyeztetné a mérőállomást a Vasvári Pál útról, mert úgy tűnik, hogy az adatokban van némi anomália. Erről itt írtunk.

 

MTI nyomán
Kiemelt fotó: Szmog Salgótarjánban (MTI Fotó: Komka Péter)