Úgy tűnik a salgótarjáni választókerületben indul a legtöbb jelölt

Valószínűleg nem lesz 53 jelölt a hajdúszoboszlói egyéni választókerületben a szavazólapon április 8-án: a bejelentett 53 jelöltből 28 nyilvántartásba vételét elutasította a választási bizottság – derül ki a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalának adataiból. A legtöbb jelölt (33) valószínűleg a salgótarjáni választókerületben indul, a legkevesebb (5) pedig a főváros XIII. kerületében.

A legtöbb egyéni választókerületi jelölt a Hajdú-Bihar megyei 5. számú egyéni választókerületében indult volna az áprilisi választáson: 53-an adták le ajánlásaikat. Itt végül 25 jelöltet vettek nyilvántartásba; 28 jelölt nyilvántartásba vételét elutasították, mert nem feleltek meg a törvényben előírt feltételeknek. Ezen felül nyolc olyan választókerület volt, ahol legalább 40 jelöltet jelentettek be. A salgótarjáni választókerületben szintén 45 induló lett volna, de a bizottság csak 33 jelöltet vett nyilvántartásba.

Bár a fellebbezési határidő az utolsó döntésekkel kapcsolatban még nem járt le, jó eséllyel kijelenthető, hogy ezzel a kelet-nógrádi választókerületben indul majd a legtöbb jelölt április 8-án.

A kazincbarcikai, a sátoraljaújhelyi, a vásárosnaményi, az egri és a nyíregyházi választókerületben is magas volt az indulók száma, de végül a 41 jelöltből 29-et vettek nyilvántartásba. A legkevesebb jelölt a fővárosban indulna: mindössze 8 jelölt adta le ajánlásait a fővárosi 3-as egyéni választókerületben és ebből 7-et nyilvántartásba is vettek, az 1-es egyéni választókerületben (V. kerület) 9-ből 7-et vettek nyilvántartásba, a 4-es egyéni választókerületben (II. kerület) pedig 9-től 8-at, és ezeken kívül nincs olyan választókerület az országban, ahol 10, vagy annál kevesebb jelölt indult volna. A főváros XIII. kerületében ugyan 27 jelöltet jelentettek be, de csak 5-öt vettek nyilvántartásba, így minden bizonnyal itt lesz a legkisebb a szavazólap.

 

Forrás: MTI