Túralehetőségek a Medves mindkét oldalára

 

A Zöld Út Természetjárók Egyesület szinte minden hétvégén nyílt túrákkal várja a természetjárókat, kirándulni vágyókat. Túráik közül több is csatlakozik majd 2017-ben a Salgótarján várossá nyilvánításának 95. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékévhez – “Salgótarján 95” elnevezéssel egy túramozgalmat is meghirdettek. Mint mindig, a Zöld Út Természetjárók Egyesületének ilyen és hasonló túrái nyíltak, bárki csatlakozhat.

 

Évnyitó, nyílt “kökény” túrát hirdetett a salgótarjáni Zöld Út Természetjárók Egyesülete 2017. január 8-ra, vasárnapra. A túra útvonala: Zagyvaróna (rónabányai elágazó) – Petik-láza-völgy – Szilvás-kő – Rónabánya – Salgóbánya. A túra távja 11,6 kilométer, szintkülönbsége 375 méter lesz. A csatlakozókat a Baglyasaljáról vasárnap 8:05-kor induló 14-es buszon, vagy az indulási helyen várják 8:45-ig. Az esemény része a “Salgótarján 95” túramozgalomnak, mindenkit szeretettel vár Miheller Tibor túravezető.

2017. január 14-én, szombaton a közeli felvidéki dombokat járhatják be a mozogni vágyók a Zöld Út tagjaival. A túra útvonala: Bénai elágazó – Béna (Belina) – Bénai-sziklák – Csengő-kő – Karád-nyereg (sedlo Garad) – Pogányvári Erős-ág – Újbásti vadászház – Medves – Abroncsosi-kőbánya – Macskalyuki-bányák (Mačacia) – Somoskő lesz majd. Az útvonal bejárása 21,4 kilométernyi, 730 méter szintkülönbséggel tarkított gyaloglást takar majd – a túra nehézségi szintje közepes, de havas vagy jeges talajon kissé nehéz is lehet majd. A csatlakozókat a somoskőújfalui határátkelőhelynél, a benzinkút melletti, szlovák oldali buszmegállóban várják 7 óráig. A kiindulási pont megközelíthető a Salgótarján felől 6:20-kor induló 11B-s helyi járati busszal a Somosi Fogadóig, onnan pedig gyalogosan az országhatárig. A túrán való részvételhez elengedhetetlen a személyi igazolvány és minimum 1 euro. Ez az esemény is része a “Salgótarján 95” túramozgalomnak, a csatlakozókat Vincze Gábor túravezető várja majd.

 

Kiemelt fotó forrása: Zöld Út Természetjárók Egyesülete