Tavasszal megkezdi működését Szécsényben a megye egyetlen vágóhídja

A majd 200 millió forintos beruházás kivitelezője a Szécsény Holding Kft. volt, a cég még 2016-ban pályázott sikeresen a Belügyminisztérium beruházási célú közfoglalkoztatási mintaprogramjára. A vágóhidat szerdán egy nyílt napon mutatták be úgy az állattartóknak, mint a modern üzem iránt érdeklődő állampolgároknak.

A térség számára kiemelkedő jelentősége van a létesítménynek, hiszen a nógrádi állattartók – ilyen megyei üzem hiányában – jelenleg Gyöngyösre vagy Pétervásárára kénytelenek szállítani vágásérett jószágaikat. A pályázattal egy olyan kis kapacitású vágóhíd valósult meg, ami gazdaságilag ideális a térségnek. Az üzem 219 négyzetméteren, heti 50 sertés vágására és darabolására lesz képes. Az ipari létesítmény kezdetben öt embernek biztosít majd folyamatosan munkát.

Stayer László, Szécsény polgármestere megkeresésünkre kiemelte: a város utóbbi éveinek legnagyobb termelő beruházása a vágóhíd beindítása. A városvezető úgy fogalmazott: reményei szerint a szerdai napon tapasztalt érdeklődés és az állattartók pozitív véleménye előrevetíti az üzem sikerességét. Kérdésünkre elmondta: az indulás időszakában két hentes, két segítő és egy adminisztrációs munkatárs dolgozik majd az üzemben – többségükkel már megállapodtak.

A vágóhíd a kiviteli tervek átadását követően 6 hónap alatt készült el, szinte kizárólag helyi vállalkozók, helyi munkások építették. A Szécsény Holding Kft. vezetői abban bíznak, hogy a helybéli sertéstartók hamar megkedvelik a vágóhíd szolgáltatásait és rövid időn belül minél többen választják majd a szécsényi üzemet a megyén kívüli vágóhidak helyett.

A Szécsény Holding Kft. vezetői ugyanakkor azt is tervbe vették, hogy amennyiben a vágóhíd hozza a várt eredményeket és a térségben növekedésnek indul az állattartási kedv, akkor az üzemet egy marhavágóval és egy húsfeldolgozóval bővítik majd tovább.

 

(Fotók: Szécsény Város Önkormányzata)