Tartózkodjunk a galambok és egyéb kóbor állatok etetésétől!

Városunkban egyre nagyobb problémát jelent a galambok elszaporodása, a kóbor kutyák és macskák, valamint a vaddisznók etetése. A gazdátlan állatoknak kihelyezett étel amellett, hogy közegészségügyi szempontból sem megengedhető, odavonzza az erdőből is a vadállatokat. A probléma kezelése érdekében önkormányzatunk úgy döntött, hogy fokozott figyelmet fordít az ezzel kapcsolatos jogszabályi előírások betartására, kilátásba helyezve a vonatkozó helyi rendelet szigorítását – közölte a város honlapján Fekete Zsolt polgármester.

 

Annak érdekében, hogy az elszaporodott galambokkal és kóbor háziállatokkal együtt járó probléma hatékonyan kezelhető legyen, az önkormányzat fokozottan felhívja a városlakók figyelmét, hogy tartózkodjanak a galambok, valamint egyéb kóbor, gazdátlan állatok etetésétől.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendelet által kilátásba helyezett bírság összegét megemelik.

A rendelet ide vonatkozó passzusa értelmében aki közterületen háziasított állatok gazdátlan egyedét, vagy nem háziasított állatot etet, a közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartást valósít meg. Az ilyen cselekmény elkövetője jelenleg 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal, valamit százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal is sújtható.

 

Fekete Zsolt polgármester falhívásában egyúttal arról is tájékoztatja a lakosságot, hogy a belvárosban egyre több problémát okozó galambok elszaporodásának megakadályozása érdekében madárriasztó kerül kihelyezésre, egyelőre próbaüzemben.

 

3100.hu Fotó: Galambürülék a Rákóczi és a Pécskő utak sarkán található járdán