Szvorák Katalin és Huszti Péter kapta idén a Madách-díjat

 

Madách Imrére emlékeztek múlt héten pénteken Balassagyarmaton. A Nógrád megyei ünnepségen adták át a Madách-díjakat Szvorák Katalin népdalénekesnek és Huszti Péter színművésznek.

 

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke az ünnepségen úgy fogalmazott: Madách bebizonyította, hogy zseniként is lehet itt élni, sőt maradandót, akár örökérvényűt alkotni.

Itt, Nógrádban. A határ mindkét oldalán. Csesztvén is, Alsósztregován is. Kötelességünkre is figyelmeztet Madách, ha figyelmesen olvassuk. A Tragédiában hangsúlyosan harcol az önzés kultúrája ellen. Az önzés kultúrája ellen, amely Ipolyon innen, és túl is szedi áldozatait. Az egykében, az egyetsem-ben az eldobott magzatokban. S a kivándorlásban. Tudjuk milyen tragikus méretű az elvándorlás, sőt a kivándorlás Nógrádból. A szlovákiai oldalról meg még nagyobb és asszimilációval súlyosbított. Ez is dráma, sőt katasztrófa. Demográfiai katasztrófa. Többet kell olvasni Madáchot! És hinni neki! Hogy érdemes küzdeni! Sőt, kötelező! Ettől leszünk emberek. Hál’ Istennek vannak, akiket inspirál a példa ma is

– fogalmazott a megyei közgyűlés elnöke.

 

 

Az idei díjazottak

A losonci születésű Szvorák Katalin 1981-ben a Röpülj páva versenyt, 1988-ban a Lajtha emlékversenyt nyerte meg. 1983-tól 2005-ig magánénekesként dolgozott a Honvéd Művészegyüttesnél. A szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola tanára és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vendégtanára volt. Három és fél évtized alatt több mint háromezer-ötszáz koncertet adott három kontinens 43 országában. 34 tematikus, önálló lemeze jelent meg.

Huszti Péter a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végzett 1966-ban Várkonyi Zoltán osztályában. A Madách Színházhoz szerződött, 1974-ben lett a főiskola tanára, 1988-ban a színész főtanszak vezetője. 1989-1994 között a Madách Kamara művészeti vezetője volt. 1994-2001 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora. 2002 május-júniusban az új Nemzeti Színház ügyvezető főigazgatója volt. 2003 óta a Soproni Petőfi Színház színésze, majd 2007-től művészeti tanácsadója. 2008-tól a Turay Ida Színház társulatának tagja, rendezője. 1981-ben játszotta Lucifer szerepét Az ember tragédiája színdarabban, 1969-ben pedig Ádámként tűnt fel a tévéfilmben.

 

Madách Imre, Az ember tragédiája szerzője 1823. január 20-án a Nógrád megyei, ma már Szlovákiához tartozó Alsósztregován született. Születésének évfordulóján minden évben Balassagyarmaton adják át a Madách-díjat, amellyel a Madách-kutatásban, az író kultuszának ápolásában, a megye kulturális és művészeti életében legeredményesebben közreműködőket jutalmazzák.

 

MTI nyomán
Fotók: Szvorák Katalin és Huszti Péter, a Madách-díj idei kitüntetettjei (MTI Fotó: Komka Péter)