Szobrok fából, láncfűrésszel faragva

Gáborecz István motorfűrészes szobrászmester tartott bemutató kedden Salgótarjánban, a Bajcsy-Zsilinszky úti Stihl márkakereskedés nyílt napján. Egy totemoszlopot készített.

 

Gáborecz István a fafaragás egy speciális ágát választotta, láncfűrésszel készít szobrokat. Az avatatlan szem számára nem mindennapi látvány, hazánkban pedig kifejezetten új irányvonalnak számít – mondta el kérdésünkre. Másfél éve vágott bele a láncfűrészes alkotásba, idén márciustól pedig már “főállásban” hódol szenvedélyének.

 

 

Valakinek rajzolni, valakinek festeni támad kedve…

De honnan jön at ötlet a láncfűrészes alkotáshoz? Gáborecz István elmondta: az első minták megtekintése óta foglalkoztatta őt ez a terület, annak ellenére, hogy korábban a faiparhoz semmi köze nem volt. Sokáig az építőiparban dolgozott, bár igaz, hogy eredeti szakmája szerint kőfaragó – itt van talán egy (gyengébb) kapcsolódási pont.

Ceruza, tus vagy ecset helyett itt egy kicsit komplikáltabb az alkotás eszközigénye is. Alapjaiban véve gyári, a kiskereskedelemben elérhető gépekkel dolgozik. Átalakítások, változtatások azért persze szükségesek – például a lácvezetőből egy kisebb típus kerül fel a motorfűrészre. Ennek oka egy oldalról, hogy kisebb láncméret szükséges a precízebb munkához, másrészt fontos szempont, hogy könnyű is legyen a szerkezet, hiszen nem ritkán egész nap kézben van a gép.

 

 

Életnagyságú motor, baglyok, kilátók

Gáborecz István kérdésünkre két alkotást emelt ki az eddigi legjelentősebbek közüt. Egy motoros találkozón egy életnagyságú Harley-Davidson motort faragott láncfűrészével. Szintén megrendelésre készített egy, a talapzatánál 1,1 méter átmérőjű rönkből készült, 2,5 méter magas sárkányos-várkastélyos kompozíciót. Ezek érezhetően nem néhány órás munkák, a baglyok elkészítésének időigényén viszont mi is meglepődtünk. A kisebb bagoly egy szűk nap alatt készült el, pácolással együtt. A majom faragásával közel másfél nap telt el, aztán még egy nap volt a pácolás és az utómunka. A szaküzlet számára most egy egyszerűbb totemoszlopot készített (egy nap alatt), melyen többek között medve és kosfej, valamint tetején egy sas látható.