Szakmai konzultáción foglalták össze problémáikat a nógrádi védőnők is

Országos konzultációjának tizedik állomásaként szerdán Salgótarjánba látogatott Bábiné Szottfried Gabriella, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Védőnő Tagozatának elnöke, hogy a helyi védőnőkkel és a térség országgyűlési képviselőjével tanácskozást folytasson az aktuális kérdésekről. Volt olyan védőnő, aki úgy fogalmazott: megalázó, hogy egy gyorsétteremben többet keresnek, mint ezen hivatás képviselői.

 

A szakmai konzultációt követő, azt értékelő sajtótájékoztatón Becsó Zsolt országgyűlési képviselő “102 éves múltra visszatekintő értékként” jellemezte a magyar védőnői rendszert. Hozzátette: szeretnék ha ennek az értéknek jövője is lenne, ennek azonban vannak bizonyos feltételei. Kifejtette: jelen van a szakmán belül egy bérfeszültség, gondot okoz a pályaelhagyás és a sok betöltetlen álláshely is. Utóbbi Nógrádra is kiemelten jellemző. Becsó Zsolt hangsúlyozta, hogy a bérrendezés mellett fontos az egységes informatikai rendszer kialakítása és a védőnőket terhelő adminisztratív terhek problémájának kezelése is.

Emlékeztetett rá: 2010-ben a védőnői szolgálatra fordított központi költségvetési forrás 17,7 milliárd forint volt, a 2018-as költségvetésben viszont már 27 milliárd forint van betervezve erre a területre. Idén novembertől a kormány több mint 300 millió forintot biztosít a védőnők 33 ezer forintos kiegészítő pótlékára, ami jövőre is biztosított. Látva a védőnői szolgálaton belül kialakult bérfeszültséget, azt gondolom fontos és pozitív lépésről beszélhetünk – mondta Becsó Zsolt.

 

Bábiné Szottfried Gabriella ismertette: a nógrádi látogatása is megerősítette azt az eddigi tapasztalatát, hogy nagyon nagy a bérszakadék a védőnői hivatást választók között. Ismertetése szerint a bérkérdés nagyban függ a fenntartótól (önkormányzattól, vagy annak kijelölt intézményétől), hogy ott a leutalt központi finanszírozást hogyan és milyen formában használják fel. Ráfordítják-e a védőnők bérezésére, vagy egyéb, más feladatokat látnak el belőle.

A korábbiakban nem egy olyan településen jártam már, ahol az egészségügyi szakdolgozói bértáblához igazítják a védőnői béreket a településvezetők, az egyéb – működtetéshez kapcsolódó – kiadásokat pedig a saját bevételekből finanszírozzák. Nógrád megyében kicsit árnyaltabb a helyzet, hiszen viszonylag magas a betöltetlen álláshelyek száma, illetve jelezték a kolléganők: a fenntartók között sincs olyan, aki az említett egészségügyi szakdolgozói bértáblát megközelítő bérezésben részesítené őket.

 

Bábiné Szottfried Gabriella újságírói kérdésre hozzátette: az alsó minimum határ a védőnők fizetésénél a bruttó 161 ezer forint. Van ahol ezt is nehezen tudják kigazdálkodni a települések, a jobb helyzetben lévő térségekben azonban ettől több 10 ezer, de akár 100 ezer forinttal magasabb bér is előfordul.

Becsó Zsolt hozzátette: a későbbiekben azt is meg kell vizsgálni, hogy milyen formában tudják majd azt a minőségi és mennyiségi többletmunkát elismerni, amelyet a sajátos körülmények miatt, a hátrányos és halmozottan hátrányos térségekben a nógrádi védőnők végeznek. Az első lépés azonban az általános a bérrendezés, mely védőnői konzultációsorozat lezárása és kiértékelése után a következő kormányzati ciklus első lépéseinek egyike lehet.

 

(Kiemelt fotó forrása: Becsó Zsolt országgyűlési képviselő | Facebook)