Szabó Lőrinc mellszobrát avatták fel Balassagyarmaton

Medvácz Lajos polgármester és Petró György szobrászművész, a szobor alkotója leplezte le Szabó Lőrinc mellszobrát a balassagyarmati Palóc ligetben 2017. október 3-án (MTI Fotó: Komka Péter)

Szabó Lőrinc költő, műfordító mellszobrát avatták fel kedden Balassagyarmaton halálának 60. évfordulóján – közölte az MTI-vel az alpolgármester.

 

A Nógrád megyei város, ahol Szabó Lőrinc gyermekéveit töltötte, ezzel tiszteletét fejezi ki nemcsak a költő, hanem Borsos Miklós 1979-es mellszobra iránt is, amelyet éppen húsz éve loptak el a Palóc ligetből – mondta Csach Gábor (Fidesz-KDNP).

 

Szabó Lőrinc mellszobra a balassagyarmati Palóc ligetben (MTI Fotó: Komka Péter)
Szabó Lőrinc mellszobra a balassagyarmati Palóc ligetben (MTI Fotó: Komka Péter)

 

A művészettörténész alpolgármester hozzátette: Petró György balassagyarmati szobrászművészt bízták meg az új mellszobor elkészítésével úgy, hogy az valamennyire idézze meg a Borsos-művet, mivel az eredeti, 1997 áprilisában eltűnt mellszobor öntőmintáját nem sikerült megtalálni. Az új szobrot a régi helyén állították fel a Palóc ligetben.

Szabó Lőrinc (1900-1957) gyermekkorában, 1905 és 1909 között élt Balassagyarmaton, amikor odahelyezték mozdonyvezető édesapját. A költő műveiben később “tündérvárosként” emlékezett Balassagyarmatra és több versében is említi a várost mint boldog gyermekkora helyszínét.

Csach Gábor kitért rá: Balassagyarmat élen jár a Szabó Lőrinc-kultusz ápolásában. Nevét viseli egy általános iskola, szobra áll a Jánossy-képtárban és az iskolában, emellett egykori lakóhelyén, a régi Templom, ma már Szabó Lőrinc utcában tábla őrzi emlékét és emléktáblát avattak a városban 2010-ben, Szabó Lőrinc születésének 110. évfordulóján is.

 

Forrás: MTI
Kiemelt fotó: Medvácz Lajos polgármester és Petró György szobrászművész, a szobor alkotója leplezte le Szabó Lőrinc mellszobrát a balassagyarmati Palóc ligetben 2017. október 3-án (MTI Fotó: Komka Péter)