Szabadtéri fotókiállítás megvalósítására pályázik a Sakkozzuk ki! akciócsoport

 

Tavaly nem sikerült elnyerniük a megvalósításhoz szükséges összeget, másodikok lettek. Most a Kistarján Egyesülettel közösen újra pályázik a “Sakkozzuk ki!” akciócsoport a város első szabadtéri kiállításának megalkotására. Salgótarján egyik legnagyobb áruházában lehet majd voksolni a kezdeményezésükre, március 8-tól kezdődően.

 

A tavalyi esztendőben született a csoport ötlete, Salgótarján első állandó szabadtéri kiállításának megalkotásáról. A tárlatot az egykori II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola épületének utcafrontra néző falára álmodták meg. A helyi tehetséges fotósok segítségével a térségünk természeti, kulturális és történelmi értékeit bemutató kiállítás több célt is szorgalmazna. Nem csak az önkéntesség fontosságára szeretnék ilyen rendhagyó formában felhívni a figyelmet. A kiállítás a város járókelőit nap, mint nap emlékeztetné arra, hogy nekünk, salgótarjániaknak is van mire, van kire büszkének lennünk, mindazok mellett, hogy az utcai művészetek elemeinek felhasználásával megszépülne az épület ma még szürke fala – közölte a Sakkozzuk ki! akciócsoport.

2016-ban nem sikerült ötletüket megvalósítaniuk, a felhívás regionális közönségszavazásán a második helyen végeztek. A csapat azonban nem adta fel, idén újra pályáztak. Ötletükkel be is jutottak a mindent eldöntő szavazatgyűjtő fordulóba. Március 8-tól a salgótarjáni TESCO áruházában lehet voksolni a kezdeményezésükre, a “Mesélő falak” fantázianévvel fémjelzett urnánál, a vásárlás után kapott zsetonokkal. A verseny egészen április 4-ig tart.

Amennyiben a kezdeményezés nyer, az akciócsoport a 400 ezer forintos jutalomból a kiválasztott falfelület festését és dekorálás követően, időtálló anyagra nyomtatott, a térség legszebb értékeit ábrázoló fényképeket helyez ki a felületre. A közösségi program megszervezését július elejére tervezik. Ötletükkel Salgótarján 95. jubileumi emlékévéhez is szeretnének kapcsolódni.

 

 

A “Sakkozzuk ki!” akciócsoport nem először indul hasonló, közönségszavazáson alapuló versenyen. 2016 nyarán a Let’s Colour Magyarország felhívására több ezer szavazatot gyűjtöttek. Jutalmuk akkor több száz négyzetméterre elegendő festék és szakmai segítség volt, melynek köszönhetően egy önkéntes nap során kiszínezték a Gagarin Iskola auláját. Szintén 2016-ban az Önkéntes Központ Alapítvány versenyén a nagyérdemű az “Év közösségi kezdeményezése” díjjal ismerte el őket, majd az Új Nemzedék díjat is nekik ítélték.

A “Sakkozzuk ki!” akciócsoport több mint két éve működik Salgótarjánban önkéntes alapon. A tagok és szimpatizánsaik ez idáig hat városszépítő programot valósítottak meg, de helyi szinten meghonosították a szórakozás egyik új formáját is, havonta megrendezésre kerülő kvízestjeikkel. A csapat elsősorban az alulról jövő kezdeményezések népszerűsítését tűzte célul, miközben sajátos módon próbálják szülővárosukat jobbá tenni.

 

3100.hu | Sakkozzuk ki! akciócsoport

Amit a salgótarjáni Sakkozzuk ki! akciócsoportról írtunk.