Hazanéző 2016/4.

 

Az év végéhez közeledve visszatekintünk Salgótarján 2016-os évére. Minden hónapból tíz hírt emelünk ki, naponta egy összeállítással jelentkezünk december 31-ig. Ez történt a városunkban áprilisban.

 

Önkormányzat

3100.hu | Májustól ritkulnak a helyi járatok

Munkanapokon negyedével, szabad- és munkaszüneti napokon nagyságrendileg tíz százalékkal csökkent május 1-től a salgótarjáni helyi autóbuszjáratok menetteljesítménye. Erről áprilisban döntött a város közgyűlése.

3100.hu | Szándéknyilatkozat a felsőoktatás újraindításáról

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere és Prof. Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektor-helyettese sajtótájékoztató keretében írt aalá szándéknyilatkozatot a felsőfokú képzés salgótarjáni újraindításáról.

 

Közélet

3100.hu | 4,3 milliárd forintos beruházás a Mitsuba gyárában – 150 új munkahely

A Mitsuba autóalkatrészt gyártó japán vállalatcsoport 4,3 milliárd forint fejlesztéssel megduplázza salgótarjáni üzemének gyártókapacitását, amivel 150 új munkahelyet teremt; a beruházáshoz a magyar kormány 850 millió forint támogatást nyújt.

3100.hu | Kékre “festették” a Múzeum teret

Idén is csatlakozott az Autizmus Világnapjának figyelemfelkeltő rendezvénysorozatához az Abigél Közhasznú Egyesület. Az Autizmus Világnapja április 2., melynek része a nemzetközi Light It Up Blue kampány.

 

Kultúra

3100.hu | Süsü, Böbe baba és a többiek beköltöztek a Dornyay Béla Múzeumba

A “bábszezon” Kemény Henrik kiállításával indult az év elején, áprilisban Lévai Sándor bábtervező kiállítását láthatták az érdeklődők . A Múzeum tér 2. mondhatni átváltozott Futrinka utcává, de többek között a Süsü bábjait is láthatja a közönség.

 

Sport

3100.hu | Master Európa-bajnoki címet szerzett váltóban Koltai Péter

Az olaszországi Anconában rendezték meg a szeniorok 11. fedettpályás Európa-bajnokságát, ahol a salgótarjáni Koltai Péter (Zenit SE) a 4×200 méteres váltó tagjaként aranyérmet szerzett.

3100.hu | Helytállt a Bolyai lánycsapata az Iskolai Mezei Futó Világbajnokságon

Több mint négyszáz középiskolás diák vett részt a világ minden tájáról a Margitszigeten tartott Iskolai Mezei Futó Világbajnokságon. A diákolimpiai bajnok salgótarjáni Bolyai János Gimnázium lánycsapata a 18. helyen zárta a világversenyt.

 

Nógrádból, Nógrádról

3100.hu | Iránytű 2016: Hollókőé az év turisztikai kommunikációs kampánya

Áprilisban ünnepélyes keretek között vehették át elismeréseiket a 2016-os Iránytű turisztikai kommunikációs verseny díjazottjai. A Turizmus Trend/Vendég&Hotel idén 11. alkalommal meghirdetett versenyének célja, hogy elismerje a legjobb turisztikai kommunikációs megoldásokat az elmúlt egy évből.

3100.hu | Nógrádban is komoly károkat okoztak a reggeli fagyok a gyümölcsösökben

A Berkenye Hűtőházhoz 130 hektárnyi terület tartozik Nyugat-Nógrádban Berkenye és Nógrád települések környékén, itt ebből a mélyen fekvő területeken, 55-60 hektáron teljesen elfagytak a növények áprilisban.

 

Természet

3100.hu | Vadmacskát fotóztak a Kis-Zagyva-völgyben

A Kis-Zagyva-völgy közösségi oldalán jelent meg egy felvétel a térségünkben viszonylag ritka állatról, melyet még ritkábban sikerül lencsevégre kapni. Judik Bélát, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nógrádi Tájegységének munkatársát kerestük meg a témában.

 

CLOSE
CLOSE