Salgótarjáni diákok is csatlakoztak a demonstrációhoz

Ma délelőtt Salgótarjánban is csatlakoztak diákok az országosan meghirdetett “Ne menj suliba” demonstrációhoz. A Hello Caféban megrendezett fórumon több mint százan vettek részt.

A diákok 15 pontban fogalmazták meg azt, hogy milyen változásokat szeretnének elérni az oktatási rendszert illetően – mondta el a Salgótarjáni Városi Televízió kérdésére Oláh Ágnes, a helyi demonstrációt megszervező Független Diákparlament egyik vezetője. A legfőbb problémaként a diákok túlterheltségét jelölte meg, kéréseik között a heti összóraszám csökkentése mellett a nulladik és a nyolcadik órák eltörlése is szerepel. A demonstrációhoz csatlakozó fiatalok a középiskolákban heti 30, általános iskolákban heti 25 órában szeretnék maximalizáltatni a heti óraszámot.

Az országos sajtóban megjelentek szerint egyes budapesti oktatási intézményekben voltak osztályok, ahol a tanulók harmada, fele is hiányzott ma. A 3100.hu által megkérdezett salgótarjáni középfokú oktatási intézményekből azt jelezték: egyáltalán nem, vagy csak minimális mértékben tapasztaltak hiányzásokat a hét többi napjához viszonyítva. Több intézményből is jelezték: több továbbtanulás előtt álló végzős osztálynak nem volt ma tanítás, de ők Budapesten voltak, a 18. Educatio oktatási szakkiállításon vett részt Budapesten.

Szabad tankönyvválasztás, vétójoggal rendelkező diákönkormányzatok, valódi nyelvoktatás kialakításával a nyelvvizsgázás feltételeinek megteremtése és a 21. század elvárásainak megfelelő, gyakorlatias tananyag oktatása is szerepel kéréseik között, a tankötelezettséget pedig 18 éves korig tartanák megfelelőnek – mondta el Oláh Ágnes. A Salgótarjáni Városi Televízió tudósítása alább tekinthető meg.