Salgótarjánban a Magyar Posta utazó kiállítása

 

A Postamúzeum és a Magyar Posta utazó kiállítással emlékezik az önálló magyar posta megalakulásának 150. évfordulójára.

 

Salgótarjánban a mai napon, 9 és 16 óra között tekinthető meg a kiállítás, a Főposta előtti területen. A cégnél a jubileum tiszteletére alkalmi bélyegeket bocsátanak ki, az ünnepi eseménysorozat részeként kulturális programokat és kiállításokat szerveznek, a Postamúzeum utazó kiállítása pedig hónapok keresztül járja az ország településeit.

Bártfai-Mager Andrea postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos május elején, az intézmény 150 éves fennállása alkalmából tartott rendezvényen többek között arra emlékezett, hogy története során a Magyar Posta nem csupán lépést tartott a fejlődéssel, de sokszor élen járt az újítások – többek között a levelezőlap (1869) vagy a postaautó (1904) – bevezetésében.

 

A kiállítás bemutatja a függetlenné válás történetét, a posta egyesítését a távíróval és a távbeszélővel, és azt, hogy hogyan alakult ki a századfordulóra a világ egyik legjobb postaszolgálata. A ma postai célokra használt legnagyobb, 18 tonnás teherautóban berendezett kiállítás május 4-én indult országjáró útjára, megáll azokon a településeken, melyeken 150 éve nyílt először postahivatal, ellátogat országos fesztiválokra és feltárja rakterét az útvonalába eső településeken. A legmodernebb kiállítási technika, az Augmented Reality (“kiterjesztett valóság” – a valóság egyfajta virtuális kibővítése) segítségével a 150 éves múlt jellegzetes figuráját is a kocsiba varázsolták, aki életnagyságban, szemtől-szemben jelenik meg a látogatóval – olvasható a Magyar Posta honlapján.

 

MTI nyomán
Kiemelt fotó forrása: Dornyay Béla Múzeum