Osztálykirándulás és szelfi Brúnó századossal, a tűzoltó kutyával!

“Fényképezkedj Brúnóval, járd körbe a laktanyát, tudj meg izgalmas részleteket a tűzoltói hivatásról, rajzold- vagy írd le és küld vissza a megélt élményeidet, majd nyerj egy egyedülálló tűzoltó-bemutatót óvodádnak vagy iskoládnak” – így foglalja össze a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság legújabb, óvodásoknak és iskolásoknak felhívását.

A tűzoltó hivatás bemutatása és egyben a gyermekek tűzvédelmi ismereteinek fejlesztése, felelősségtudatra nevelése érdekében a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság idén először szervezi meg a “Szelfizz Brúnó századossal, a tűzoltókutyával!” című programját, amelynek lényege, hogy óvodás és általános iskolás csoportokat vár a salgótarjáni tűzoltók laktanyájában a Salgótarján, Szent Flórián tér 1. szám alatt. A parancsnokság tökéletes osztálykirándulási helyszín is lehet a diákoknak – Nógrád megye természeti értékeinek feltérképezése közben “pihenésképp” beilleszthető a programba a nagyjából egy órás laktanya-látogatás.

A Salgótarjáni Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon szolgál Brúnó százados, az ország “leglustább tűzoltója”. Az ötéves labrador 2013 októberétől teljesíti szolgálati kötelezettségeit salgótarjáni állomáshelyén, ez idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert mind a felnőttek, mind pedig elsősorban a gyerekek körében.

Mint minden labradornak, Brúnónak is a vérében van a játékosság és az emberszeretet – ezt minden adandó alkalommal ki is fejezi. A parancsnokságra gyakran érkeznek gyermekcsoportok, akik a laktanya, a tűzoltógépjárművek, a védőfelszerelések és a technikai eszközök megismerése mellett előszeretettel játszanak Brúnó századossal.

A látogatásokról minden alkalommal fénykép készül és a program sikeréről időről időre beszámol majd weboldalán az igazgatóság is. A látogatást követően az óvodás és általános iskolai első osztályos gyermekeknek rajzban, az általános iskolai felsőbb tagozatos diákoknak pedig írásban kell visszaküldeni a Brúnóval megélt élményt. Az az óvoda és az az általános iskola, ahonnan nyár végéig a legtöbb rajz és megírt történet érkezik, egyedülálló tűzoltó-bemutatót nyer, emellett korosztályának megfelelő tűzmegelőzési oktatást is kap majd.

A programra minden esetben előzetes bejelentkezés szükséges e-mailben a nograd.szovivo@katved.gov.hu címen. A jelentkezők ebben írják meg, hogy mikor és hány fővel szeretnének érkezni, valamint minden esetben adják meg a kapcsolattartó telefonszámát is, akivel a katasztrófavédelem munkatársai egyeztethetnek. További tájékoztatás az igazgatóság szóvivőjétől kérhető a +36 30 97 43 459-es telefonszámon.