Összedőlt a besztercei tó fahídja

A Beszterce-tavi, gyermektábor közelében lévő fa gyalogos híd egyelőre tisztázatlan okból összedőlt. Szerencsére az esemény idejében senki nem tartózkodott a hídon. Szemtanúk szerint egy nagy robaj kíséretében a híd minden előzmény nélkül dőlt össze – közli honlapján az önkormányzat.

A városvezetés azonnali döntése értelmében haladéktalanul megkezdődik legalább egy ideiglenes pótlás előkészítése.

Ehhez hamarosan rendkívüli közgyűlés keretében forrást is rendelnek majd, mivel a Modern Városok Program keretében a tóstrandi sportkomplexum építésével egyidejűleg egyébként is tervben volt egy új, szélesebb híd építése a most összedőlt fahíd helyett.

Az önkormányzat kéri a lakosságot, hogy amíg az ideiglenes híd el nem készül, fokozottan figyeljenek oda egymásra és gyermekeikre, amikor a híd környékén sétálnak! Arra is felhívják a figyelmet, hogy a még el nem bontott hídra, vagy annak közvetlen közelébe menni életveszélyes és tilos!

 

15 és fél évet használhattuk

Az összedőlt hídról a Lórászkó Balázs által jegyzett, 2011-ben megjelent Gyalogos hidak Magyarországon című kiadvány azt írja: a műtárgy hossza 15,8 méter, szélessége 1,5 méter, felülete 23,7 m2. A híd helyén korábban is állt egy fahíd, de azt még a kilencvenes évek környékén elbontották. A hídfők ezután üresen álltak, közel egy évtizedig, amikor beemelték a ma is álló íves faszerkezetet. Már a 2011-es kiadványban is az olvasható: a híd állapota az utóbbi években sokat romlott, gombák és jelentős korhadás figyelhetők meg a műtárgyon.

A Nógrád Megyei Hírlap 2002. január 5-én közölte, hogy a Létesítmény és Sport Kht. elkészítette a fahidat.

 

Fejlesztések a tó körül

A tó körül sétány épül – ezt éppen néhány napja jelentette be Molnár Károly, a településrész önkormányzati képviselője. A tó körül kialakítandó, 1,5 – 2 méter széles, döngölt salakos, végig szegélyezett sétány mellett a dolinkaihoz hasonló fedett, asztalos beülők is épülnek. Ezek között tűzrakó helyeket is kialakítanak és természetesen a kiépítendő sétányhoz is bekötik szalonnázó- és pihenőhelyeket.

Kettő ilyen pihenőhelyet rövid időn belül kihelyeznek, az ezeket gyártó önkormányzati cég az idei év hátralévő részében még kettő darabot tervez kihelyezni.