Országos pénzügyi verseny elődöntőjében a Közgé diákjainak csapata

A regionális középdöntők eredménye alapján 7 hazai és 1 határon túli magyar csapat jutott be a középiskolásoknak rendezett PénzSztár verseny november 23-i elődöntőjébe. Az Észak-Magyarország régióból a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája csapata, a Gazdmanók jutottak tovább.

 

A PénzSztár Hazai és Határon Túli Magyar Középiskolák Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozási Versenyének idei rekordszámú, összesen 1240 négyfős csapata közül a 7 régió és a határon túli magyar lakta területek legjobb 5-5 alakulata vett részt a november 9-én – 8 helyszínen párhuzamosan – megrendezett középdöntőben.

A miskolci regionális döntőt a Közgé 11.A osztályos tanulóiból álló Tóth Fanni, Tőzsér Anna, Birkás Anna és Bozó Patrik alkotta négyes nyerte meg, felkészítő tanáruk Peregi Adrienn.

A résztvevőknek változatos témák és feladattípusok során kellett számot adniuk pénzügyi, gazdasági és vállalkozási ismereteikről, rátermettségükről a háromfős szakmai zsűri előtt. A fordulóban szerepeltek kvízkérdések, mozaikszavak és tippelős játékok. A csapatoknak egy hallott szövegben kellett felfedezniük a hibákat, egy hivatalos dokumentumban kellett azonosítaniuk a hiányos vagy téves információkat, illetve egy számítást is el kellett végezniük. Több olyan feladat is helyet kapott a fordulóban, amikor a versenyzőknek szóban kellett kifejteniük egy témát: összefoglalták egy – a régiójukban, környezetükben tevékenykedő – eredményes vállalkozás vagy vállalkozó sikerének titkát, megadott pénzügyi témákban érveltek, eljátszották, hogy egy szakértőhöz ügyfél érkezik, akinek tájékoztatást adtak a lehetőségeiről, valamint gazdaságtörténeti források alapján tartottak rövid prezentációkat.

A PénzSztár nemcsak a rekord számú versenyző – összesen mintegy 5000 hazai és határon túli magyar diák – miatt a legnagyobb pénzügyi, gazdasági, vállalkozási témájú középiskolás verseny Magyarországon, hanem a megvalósításban közreműködő szervezetek, szakemberek népes tábora miatt is, akik évről évre példaértékű összefogással teszik lehetővé az országszerte 33 helyszínen zajló, 6 fordulós verseny sikeres megrendezését.

Az elődöntő résztvevői közül a legjobb négy csapat mérkőzhet meg egymással a 2017. december 7-én, a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében tartandó országos döntőben. A győztes csapat minden tagját a Budapest Bank 100 ezer forinttal, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége pedig egy-egy okostelefonnal díjazza, de a versenyzőket további értékes nyeremények is várják. A szervezők olyan tudásalapú szakmai díjakkal – továbbképzésekkel és tréningekkel – is készülnek a csapatok megjutalmazására, amelyek támogatják a verseny célját.

 

(Kiemelt fotó forrása: www.penzsztar.hu)