Országos pénzügyi verseny döntőjébe jutott a Közgé csapata

Egy zalaegerszegi, egy debreceni, egy tatabányai iskola és a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája diákcsapata mérkőzhet meg egymással a PénzSztár verseny döntőjében, amelyre 2017. december 7-én, a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében kerül sor.

 

A versenyre rekordszámban benevezett, 1240 négyfős csapatból már csak 4 maradt versenyben. Az utolsó előtti megmérettetésen, a Budapesti Gazdasági Egyetemen megrendezett csütörtöki elődöntőben nyolc csapat küzdött meg egymással. Ahogyan azt a PénzSztár Hazai és Határon Túli Magyar Középiskolák Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozási Versenyének ötéves történetében már megszokhattuk, a versenyzőknek ezúttal is változatos témák és feladattípusok során kellett számot adniuk pénzügyi, gazdasági és vállalkozási ismereteikről, kreativitásukról, rátermettségükről. Az ötfős szakmai zsűriben foglalt helyet Konkoly Miklós, a Budapest Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, Sinkáné dr. Csendes Ágnes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóügyi szakfőigazgatója, Tátrai Bernadett, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója és Tevanné dr. Südi Annamária, a Gazdasági Versenyhivatal főtitkára. A testület elnöke Dr. Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora volt.

A PénzSztár nemcsak a rekord számú versenyző – összesen mintegy 5000 hazai és határon túli magyar diák – miatt a legnagyobb pénzügyi, gazdasági, vállalkozási témájú középiskolás verseny Magyarországon, hanem a megvalósításban közreműködő szervezetek, szakemberek népes tábora miatt is, akik évről évre példaértékű összefogással teszik lehetővé az országszerte 33 helyszínen zajló, 6 fordulós verseny sikeres megrendezését.

A fordulóban szerepeltek kvízkérdések, mozaikszavak, tippelős játékok, számítási és elemzési feladatok. A csapatoknak egy képzelt riportot kellett készíteniük egy előre meghatározott ország miniszterelnökével, valamint eljátszaniuk egy állásinterjút, amelyen az egyikük a HR vezetőt, a másikuk a jelentkezőt alakította. A csapatoknak egy 3 perces, saját készítésű videóban kellett bemutatniuk régiójuk gazdasági helyzetét, pénzügyeit, jellegzetességeit. Érdekesnek bizonyult az a feladat, melynek során a versenyzőknek egy-egy adott pénzpiaci termékre vonatkozóan kellett fantáziadús, az ügyfelek számára előnyös, de piaci szempontból is reális feltételeket tartalmazó ajánlatot kidolgozniuk és prezentálniuk.

A döntőben a Közgé 11.A osztályos tanulóiból álló Tóth Fanni, Tőzsér Anna, Birkás Anna és Bozó Patrik alkotta négyes képviseli az iskolát és Salgótarjánt, felkészítő tanáruk Peregi Adrienn.

A döntő négy csapata december 7-én, a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében tartandó országos döntőben méri össze a tudását. A győztes csapat minden tagját a Budapest Bank 100 ezer forinttal, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége pedig egy-egy okostelefonnal díjazza, de a versenyzőket további értékes nyeremények is várják. A szervezők olyan tudásalapú szakmai díjakkal – továbbképzésekkel és tréningekkel – is készülnek a csapatok megjutalmazására, amelyek támogatják a verseny célját – olvasható a verseny honlapján.

 

Kiemelt fotó forrása: PénzSztár