Önkéntes nagykövetek képzése indul a Novohrad-Nógrád Geoparknál

A Novohrad-Nógrád Geopark várja az érdeklődőket a geopark önkéntes nagykövete képzésére.

 

A geopark önkéntes nagykövete olyan személy, aki például alkalmanként, kizárólag a geopark területén szakmai bemutatót tart az érdeklődőknek. A programban való részvételhez feltétel a betöltött 18. életév, az önkéntességhez való pozitív hozzáállás, de a jelentkezőknek széleskörű ismeretekkel kell rendelkezniük a geopark értékeiről és áttekintéssel a geopark területéről – beleértve a történelmet, geológiát, helyszíneket vagy éppen idegenforgalmi szolgáltatásokat. A leendő önkéntes nagyköveteknek rendelkezniük kell szervezési készségekkel, önálló és felelősségteljes, tisztelettudó fellépéssel, jó egészségi állapottal és képeseknek kell lenniük tájékozódni a terepen is. Előnyben részesülnek azok, akik a kötelező – azaz a magyar, a szlovák és az angol – nyelvekből legalább két nyelven aktívan beszélnek.

A képzés elméleti és gyakorlati részből áll. Az elméleti részre 2017 novemberében és decemberében, szombatonként (november 18., november 25. és december 2.) kerül sor párhuzamosan a határ mindkét oldalán – Eresztvényben és Füleken. Szó lesz általánosságban a geoparkok mibenlétéről, a terület geológiai értékeiről, az élő természeti és kulturális értékekről, de az idegenvezetői minimumokról is. A gyakorlati, terepi képzést 2018 januárjában tartják majd, melyet a szlovákiai és magyarországi csoportok közösen végeznek el.

A képzést a geopark pályázati támogatásból biztosítja. Jelentkezés és további információ az info@nngeopark.eu e-mail címen érhető el.

 

(Kiemelt fotó: Drexler Szilárd)