Nógrádban is sztrájkolt a TESCO dolgozóinak egy része

A két nógrádi TESCO hipermarketben, Balassagyarmaton és Salgótarjánban is felvették a sztrájkot a dolgozók a hétvégén, csatlakozva az ország más üzleteiben dolgozó alkalmazottakhoz.

 

Demeter László, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének megyetitkára kérdésünkre elmondta:

Balassagyarmaton 20-25, Salgótarjánban 15-20 fő vette fel a sztrájkot.

Ők bementek a munkahelyükre, de a munkaidőt az étkezőben töltötték el. A megyetitkár információi szerint a nógrádi hipermarketekben is diákmunkásokkal próbálták pótolni a kiesett munkavállalókat, de az ellátásban így is voltak fennakadások. A két megyei üzlet nyitva tudott maradni pénteken és szombaton is, országosan azonban a cég 18 üzletében ideiglenesen be kellett zárni. Demeter László hozzátette: fegyelmezetten zajlott a munkabeszüntetés, nem történt semmilyen atrocitás. Az üzletlánc dolgozói béremelésért és létszámhiány megoldásáért sztrájkoltak.

 

Október 2-án folytatódnak az egyeztetések

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete elnöke a hétfőn az MTI-nek elmondta: a Tesco Global Áruházak Zrt. vezetése, valamint a cégnél működő két munkavállalói érdekképviselet, a KDFSZ és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete képviselői október 2-án folytatják az egyeztetést. Ezt az információt a Tesco is megerősítette hétfői közleményében. Pártos Zsolt ügyvezető igazgatója kijelentette: továbbra is mindent megtesznek, hogy hosszú távon fenntartható megoldást találjanak a kollégák által jelzett problémákra.

A szakszervezeti vezető az MTI-nek elmondta: arra kérték a Tescót, hogy szeptember 25-ig juttasson el a szakszervezeteknek egy olyan jelentést, amelyben a munkáltató tételesen beszámol a dolgozói létszámról az egyes áruházakra és munkaterületekre lebontva, valamint, hogy a cég álláspontja szerint hol van szükség létszámbővítésre. Bubenkó Csaba követeléseik közül kiemelte a 25 százalékos béremelést, a 15 százalékos létszámbővítést és a cégnél régóta dolgozó munkavállalók megbecsülését. A bérkövetelésről kifejtette, hogy a szakszervezetek a 2016. évi tescós bérek 25 százalékos emelkedését tartják szükségesnek, hogy a legalacsonyabb keresetű dolgozók fizetése is érje el a bruttó 180 ezer forintot.

A KDFSZ elnöke hangsúlyozta: a sztrájk lehetősége továbbra is fennáll, a sztrájkbizottságok működnek, de a szakszervezetek megállapodtak, hogy amíg zajlanak az egyeztetések, október 2-ig nem szerveznek munkabeszüntetést.

Karsai Zoltán, a KASZ sztrájkbizottságának elnöke azt mondta, hogy az eddigi tárgyalásokhoz képest hétfőtől más típusú tárgyalás kezdődik majd. Eddig a munkáltató azt gondolta, hogy a követelésekről a szakszervezetekkel kell tárgyalnia, mert azok általuk felvetett problémák. A pénteki és a szombati nap azonban bebizonyította, hogy ez a munkavállalók problémája, amit fel is vállalnak. Ők sem számítottak arra, ahogy a munkáltató sem, hogy ilyen tömegesen támogatják a sztrájkot a dolgozók – tette hozzá.

A Tescónak Magyarországon 206 üzlete van, ebből 112 hipermarket, és mintegy 20 ezer munkavállalót foglalkoztat.