Nógrádban is emelkedni kezdett az influenzások száma

Nagyot ugrott az influenzások száma Nógrádban az előző heti értékekhez képest, de még mindig jóval az országos átlag alatt a vírus megyei aktivitása – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztályának összefoglalójából.

A megye lakosságának ötödére rálátással rendelkező, figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján 36 influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordult beteg jutott százezer lakosra a múlt során megyénkben. Ez az érték az országos átlag kicsivel több mint negyede, ettől kevesebb beteg csak Csongrádban van a megyék között. A tavalyi év utolsó hetében – a munkaszüneti napok, a szabadságolások és a tanítási szünet miatt – még csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma. Nógrádban sem a 2017-es utolsó előtti, sem az utolsó héten nem volt egyetlen olyan beteg sem, aki influenzaszerű tünetekkel fordult volna a figyelőszolgálatban résztvevő orvoshoz, innen indult emelkedésnek a betegek száma.

Az influenzával kapcsolatos nógrádi klinikai adatgyűjtésben a vegyes-, valamint gyerek- és felnőtt háziorvosi körzetek közül 28 praxisból gyűjtik az adatokat, mely a megye lakosságának 20 százalékát fedi le, ezekben a körzetekben mintegy 40 ezer nógrádi lakost látnak el.

Nógrádban laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírusok által okozott megbetegedéseket két esetben diagnosztizáltak a beküldött mintákból, országosan leginkább az influenza B vírus jelenlétét mutatták ki a virológiai vizsgálatok. A kórházi jelentőszolgálat adatai szerint a múlt héten 47 beteget vettek fel a kórházakba influenzaszerű megbetegedés miatt.

 

Még nem késő beadatni a védőoltást

Még mindig nem késő kérni az influenza elleni védőoltást – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára az MTI kérdésére. Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, az év első két hetében 12 700-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, és 17 különböző influenzavírust sikerült azonosítani. Úgy tűnik, elkezdődik a szezon, a járvány küszöbén áll az ország – jegyezte meg.

A védőoltásra ingyenesen jogosultak a 60 év felettiek, a szív- és érrendszeri, légzőszervi, anyagcsere-, immunhiány-betegségben szenvedő krónikus betegek, a várandós nők és az egészségügyi, szociális intézményekben dolgozók. Újdonság, hogy idén először a pedagógusoknak, a köznevelési intézmények alkalmazottainak is térítésmentesen biztosítják a szérumot – közölte az államtitkár. Összesen 1,3 millió adag vakcina áll rendelkezésre.

Ónodi-Szűcs Zoltán nyomatékosította, hogy soha sem késő kérni a védőoltást, ha elkapják is az influenzát azok, akik részesültek a szérumból, a betegségük jóval enyhébb lefolyású lesz.